Címke: helytörténet

28
jan

Made in Újpest: Habsburg Ottó dajkája

Majláth Mikes László publicisztikája. "Apai nagyanyámék friss újpestiek voltak a családban. Csak 1942-ben jöttek Újpestre lakni, míg anyai nagyanyám 1908-ban már Újpesten született. De róluk már írtam, most következzék az apai szál."
20
jan

„Életre szóló a kötődés” – dr. Kőrös András Arany Horgony díjat kapott

Újpest történetének és szellemi értékeinek kutatásában, ápolásában végzett munkájáért az Újpesti Városvédő Egyesület Arany Horgony-díját vehette át decemberben dr. Kőrös András, az újpesti közművelődés és civil élet megkerülhetetlen alakja, fáradhatatlan szervezője, Újpest díszpolgára. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett nyugalmazott kúriai tanácselnök, címzetes egyetemi docens születése óta Újpest-Kertvárosban él, családja még a XIX. században települt Újpestre, szó szerint minden ideköti őt.
19
dec

Átadták az Arany Horgony-díjakat

Az Újpesti Városvédő Egyesület Arany Horgony-díjával tüntették ki Dr. Kőrös Andrást, az egyesület alapító tagját, nyugalmazott kúriai tanácselnököt, címzetes egyetemi docenst és Ipacs Lászlóné Magyarkúti Évát, az Újpesti Torna Egylet elnökségi tagját, sportszervezőjét és hagyományőrzőjét.
19
nov

Könyvkülönlegesség a mi városunkról

Hiánypótló kötetet mutatott be Iványi János, Európa-díjas építőmérnök és Újpest díszpolgára a Városháza dísztermében. A Volt egyszer egy város 2. része Újpest építészetét és mérnöki alkotásait dolgozza fel.
26
okt

Újpestről versenyeztek a diákok

Az Újpesti Helytörténeti Alapítvány szervezésében 2023. október 19-én lezajlott a XXX. Helytörténeti Vetélkedő, amelyen a városrész általános iskolásai mérték össze tudásukat. A vetélkedő témája Újpest 1956-os történelme volt.
26
aug

Ipartörténeti tablókiállítás

Születésének 150. évfordulóját ünnepelhetjük Aschner Lipótnak, Újpest felvirágoztatójának. A jeles ünnep adta a Neogrády László...
19
jan

Fél évszázada a város múltjáért

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény.
4
aug

A Szabó Ervin Könyvtár segít megismerni Újpest titkos történetét

Az önkormányzat támogatásának hála ingyenesek lesznek a helytörténeti séták.
24
febr

Helyi Érték – Az újpesti lakótelep (videó)

A ’70-es évek derekától kezdve egész városnegyedek épültek panelházakból. Az újpesti összképet építészeti és közösségi szinten is átformálták a kész elemekből illesztett monstrumok. Biró Endre helytörténeti kutató saját élményei és írói munkássága alapján mesélt a változások időszakáról.
13
dec

A munkásművelődés háza

A legendás újpesti intézmény története, amelyről a Munkásotthon utca a nevét kapta.