Címke: helytörténet

19
nov

Könyvkülönlegesség a mi városunkról

Hiánypótló kötetet mutatott be Iványi János, Európa-díjas építőmérnök és Újpest díszpolgára a Városháza dísztermében. A Volt egyszer egy város 2. része Újpest építészetét és mérnöki alkotásait dolgozza fel.
26
okt

Újpestről versenyeztek a diákok

Az Újpesti Helytörténeti Alapítvány szervezésében 2023. október 19-én lezajlott a XXX. Helytörténeti Vetélkedő, amelyen a városrész általános iskolásai mérték össze tudásukat. A vetélkedő témája Újpest 1956-os történelme volt.
26
aug

Ipartörténeti tablókiállítás

Születésének 150. évfordulóját ünnepelhetjük Aschner Lipótnak, Újpest felvirágoztatójának. A jeles ünnep adta a Neogrády László...
19
jan

Fél évszázada a város múltjáért

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény.
4
aug

A Szabó Ervin Könyvtár segít megismerni Újpest titkos történetét

Az önkormányzat támogatásának hála ingyenesek lesznek a helytörténeti séták.
24
febr

Helyi Érték – Az újpesti lakótelep (videó)

A ’70-es évek derekától kezdve egész városnegyedek épültek panelházakból. Az újpesti összképet építészeti és közösségi szinten is átformálták a kész elemekből illesztett monstrumok. Biró Endre helytörténeti kutató saját élményei és írói munkássága alapján mesélt a változások időszakáról.
13
dec

A munkásművelődés háza

A legendás újpesti intézmény története, amelyről a Munkásotthon utca a nevét kapta.
21
nov

Az újpesti órák és ékszerek mesterei

Az újpesti kis- és kézművesiparosok szakmai szervezete, az egységes Ipartestület 135 éve alakult meg. A tagság nagy száma és az ágazati sokszínűség tette szükségessé szakosztályainak megalakítását.
4
júl

Gőzhajóval a Pokolszigetre

125 éve alakult az Újpesti Fűszerkereskedők Társasága.
20
jún

Tizian, a rejtőzködő fényképészmester és festőművész

Már nevét sem ismerték pontosan kortársai. Gerendai(y) Aladár (Arthur) fényképészmester, festőművész titokzatos életet élt. Személyi adataiban is csak a halála időpontja biztos.