Címke: helytörténet

4
aug

A Szabó Ervin Könyvtár segít megismerni Újpest titkos történetét

Az önkormányzat támogatásának hála ingyenesek lesznek a helytörténeti séták.
24
feb

Helyi Érték – Az újpesti lakótelep (videó)

A ’70-es évek derekától kezdve egész városnegyedek épültek panelházakból. Az újpesti összképet építészeti és közösségi szinten is átformálták a kész elemekből illesztett monstrumok. Biró Endre helytörténeti kutató saját élményei és írói munkássága alapján mesélt a változások időszakáról.
13
dec

A munkásművelődés háza

A legendás újpesti intézmény története, amelyről a Munkásotthon utca a nevét kapta.
21
nov

Az újpesti órák és ékszerek mesterei

Az újpesti kis- és kézművesiparosok szakmai szervezete, az egységes Ipartestület 135 éve alakult meg. A tagság nagy száma és az ágazati sokszínűség tette szükségessé szakosztályainak megalakítását.
4
Júl

Gőzhajóval a Pokolszigetre

125 éve alakult az Újpesti Fűszerkereskedők Társasága.
20
jún

Tizian, a rejtőzködő fényképészmester és festőművész

Már nevét sem ismerték pontosan kortársai. Gerendai(y) Aladár (Arthur) fényképészmester, festőművész titokzatos életet élt. Személyi adataiban is csak a halála időpontja biztos.
8
Már

Szociális gondoskodás alamizsna helyett önerőből

Kollár Miklós (Székesfehérvár, 1866. – Újpest, 1933.) gyáros száz évvel ezelőtt készített visszatekintő jelentést a M. kir. Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium számára az általa alapított Ujpesti Hadiárvák és Özvegyek Otthona Egyesület működésének első négy évéről.
26
feb

Százhúsz éve épített Ujpest nagyközség csodás városházát

Idén augusztusban ünnepeljük gyönyörű városházánk 120. születésnapját. A cím nem tévedés, az elhatározás községi keretek között született, de nem titkolt szándékkal városi igényeket támasztott.
25
feb

Újpesten is voltak áldozatai a kommunizmus torz eszméjének

2000. június 13. óta minden év február 25-én emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira.
18
feb

Lánglovagok másfél évszázada Újpesten

150 éve létezik tűzoltóság Újpesten, ebből az alkalomból a IV–XV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon kerestük fel Béres Ferenc tűzoltó alezredest, kerületi tűzoltóparancsnokot, hogy elbeszélgessünk vele a lánglovagok múltjáról.