A bulizó fiatalok miatt kell a kijárási korlátozás a kancelláriaminiszter szerint

  •  
  •  
  •  

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón beszélt a legutóbbi kormányüléseken született döntésekről.

Folyamatosan romlik az európai vírushelyzet, ami alól Magyarország sem kivétel: itthon is egyre magasabb az egészségügyi ellátásra szorulók száma.

Az ellenzéki pártoktól azt kérték, támogassák a 15 napra meghirdetett veszélyhelyzet és különleges jogrend 90 napig történő meghosszabbítását.

Kiemelte:

a szabályok betartatásában növekvő szigorra kell számítani.

Röviden vázolta az Orbán Viktor által tegnap bejelentett új korlátozásokat. Külön kiemelte, hogy csak azokat a szórakozóhelyeket fogják bezáratni, ahol zene szól és a kiszolgálás/fogyasztás nem asztaloknál történik.

Az éjjeli kijárási korlátozás bevezetését azzal indokolta, hogy “valóságos iparág” jött létre az éjjel 11 órai zárási idő kijátszására, a fiatalok körében pedig azért terjed ilyen intenzíven a vírus, mert sokan találtak rá módot, hogy 11 óra után is szórakozni menjenek.

A friss fejleményekről szólva közölte:

  • a kormány ezt követően naponta, legfeljebb kétnaponta ülésezik majd,
  • az operatív törzs naponta reggel 6 órakor ül majd össze és
  • hetente lesznek kormányülések.

Kérdésre válaszolva elmondta:

nem kell tartani az egészségügy összeomlásától, mert egészségügyi eszközök terén nagyon jól állunk és “indokolatlanul sok” szabad kórházi ágyunk van.

A Budapest számára tervezett zöld járműbeszerzés kormányzati akadályozása kapcsán Gulyás Gergely sorozatban kitérő válaszokat adott arra a kérdésre, hogy támogatja-e az új tömegközlekedési eszközök vásárlását szolgáló újabb hitel felvételét a kormány a főváros számára. Karácsony Gergely főpolgármester szerinte ahelyett, hogy élne a rendelkezésére álló lehetőségekkel és felhasználná a rendelkezésére álló forrásokat, “szerencsétlenkedik”.

Az M0-s híd újabb lezárása kapcsán közölte: a kormány vizsgálja, hogy kizárhatóak-e a beruházást végző cégek, a Strabag és az A-Híd Építő Zrt. a jövőbeli magyar közbeszerzésekből a mostani minőségi hibák miatt.

, , , , , , , , , , , , , , , ,