A kommunizmus minden családon begyógyíthatatlan sebeket ejtett

  •  
  •  
  •  

A Görgey Artúr utca és a Deák Ferenc utca találkozásánál található ’56-os emlékműnél hajtottak fejet a kommunizmus újpesti áldozatainak emléknapján a IV. kerület közéleti szereplői és az 56-os Szövetség képviselői.

A megemlékezésen Gáspár Károly, az 56-os Szövetség Újpesti Szervezetének elnöke, illetve az önkormányzat nevében Kanász-Nagy Máté mondott beszédet.

Gáspár Károly

„Az 1956-os forradalom idején Kósa Pál volt az újpesti forradalmi bizottság elnöke, akit november 12-én letartóztattak, évekig fogva tartottak, halálra ítéltek, majd 62 évvel ezelőtt, 1959. augusztus 5-én kivégeztek”

– idézte fel a népjóléti alpolgármester, miért is ezen a napon emlékezünk 2010 óta a kommunizmus újpesti áldozataira.

Kanász-Nagy szerint a magyarországi kommunista rendszer egypárti diktatúrája 50 év alatt „kiiktatta az ellenszegülőket, elnémította a kritikus véleményeket és semmibe vette az emberi szabadságjogokat”. Ez az embertelen rendszer pedig minden magyar családon mély, begyógyíthatatlan sebeket ejtett.

Kanász-Nagy Máté

„Különleges tisztelet illet minden polgártársunkat, akik a kommunizmust megszenvedték és megélték”

– fogalmazott az alpolgármester, emlékeztetve, hogy világszerte közel 100 millió, Közép-Kelet-Európában pedig egymillió éltet követelt a gyilkos eszme.

Kanász-Nagy Máté szerint az ő emlékük mindnyájunkat arra kötelez, hogy véget vessünk a gyűlölködésnek, betemessük a közösségeket egymástól elválasztó árkokat, és „egy szabad, lehallgatásoktól mentes valóban demokratikus jogállam, és a boldog emberi élet” születhessen Magyarországon is.

Az emlékezés virágait a szónokokon kívül Varju László országgyűlési képviselő; dr. Gonda Pál a Demokratikus Koalíció újpesti elnöke és Czinke Sára, a párt önkormányzati képviselője; a Jobbik nevében Stefánka Zalán, a párt ifjúsági tagozatának újpesti elnöke és Kozma András, a budapesti szervezet alelnöke; a Fidesz nevében pedig Hladony Sándor és dr. Szabó Béla önkormányzati képviselők helyezték el.

Gonda Pál, Czinke Sára és Varju László

Koszorúzott továbbá dr. Kőrös András, az Újpesti Közművelődési Kör alapítója és ügyvezetője; illetve az Újpesti Helytörténeti Alapítvány.

A rendezvényt Papadimitriu Athina színművész dal- és verselőadása tette még felemelőbbé.

(Fotók: Németh Péter)

, , , ,