A kormány december elején dönt majd, milyen szabályozás lép életbe az ünnepi időszakra

  •  
  •  
  •  

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely foglalta össze a szerdai kormányülés eredményeit.

A kancelláriaminiszter szerint jövő hétig nem módosulnak a kormányzati intézkedések.

A kormány álláspontja, hogy

csak olyan vakcina hozható forgalomba, amit a magyar hatóságok előzetesen bevizsgálnak; az oltóanyag beadása pedig önkéntes és ingyenes lesz.

12 millió adag amerikai és európai vakcinát kötött le a magyar kormány eddig, de információik szerint a kínai vakcina fejlesztése áll legközelebb a sikerhez

A Pfizer elsőként az Egyesült Államokba szállít majd oltóanyagot, így tőlük nem remélhetünk azonnali szállítást, de a foglaló felét visszafizetik.

Gulyás hangsúlyozta: van elég szabad ágy az egészségügyben és mindenkit kellő módon el tudnak látni. Ha pár hétig kitartunk még, akkor valószínűleg már látszani fog a fény az alagút végén.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva közölte: a kormány enyhíteni és szigorítani is készen áll az ünnepekig, ez mind a vírushelyzet aktuális állásától függ.

Azt remélik, hogy december 10-éig tudnak majd egy ünnepekre vonatkozó szabályozást alkotni.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: a hatékonyság miatt vette át Pintér Sándor a veszélyhelyzet idejére a Országos Kórházi Főigazgatóság irányítását.

A politikus arról is beszélt, hogy a kormány továbbra sem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió a jogállamisághoz kötné az uniós források folyósítását.

Gulyás szerint eddig is a kölcsönösség jegyében kaptuk az uniós forrásokat, ezek járnak Magyarországnak, nem egyoldalú könyöradományokról van szó.

Szerinte a jogállami aggályok tisztázására a Lisszaboni Szerződés hetes cikkelye biztosít kereteket.

A miniszter kifejtette: ez az ügy arról szól, hogy Magyarország nem akarja beengedni a migránsokat.

A sajtószabadsággal kapcsolatban azt is közölte:

a magyar sajtóviszonyok szabadabbak, mint a Nyugat-európaiak, ahol szerinte csak egy hang, egyféle vélemény jelenhet meg.

Hozzátette: a magyar jogállami keretek sokkal stabilabbak és szabadabbak, mint a nyugati országok többségében.

Az iparűzési adó elengedésével kapcsolatban csak annyit mondott: egyelőre nem született döntés arról, hogyan segíti a kormány a cégeket. Parragh László felvetését Gulyás Gergely “radikális javaslatnak” nevezte.

Megerősítette:

a magyar és a lengyel kormányok meg fogják vétózni az uniós költségvetést.

A nyugdíjas vásárlási idősávval kapcsolatos lakossági kritikákra Gulyás Gergely némi értetlenkedéssel reagált: szerinte a nyugdíjas szervezeteknek kizárólag üdvözölni szabad az intézkedést, mert az az időseket védi, a lakosság fiatalabb részének pedig áldozatot kell hozni a szépkorúak érdekében.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,