A „Nagy Testvér” figyel Újpesten, hogy lecsapjon a tettesekre

  •  
  •  
  •  

Az eddigi 62 újpesti térfigyelő kamera helyett már 92 kamera szolgálja a lakosság biztonságát Újpesten. Egy éven belül 30 új berendezést szereltek fel a közterületekre az új térfigyelőkamera-rendszer fejlesztés program révén, előzetesen megtervezett szakmai egyeztetést követően a rendőrség és az önkormányzat között. 2021-ben tehát harmadával nőtt a térfigyelő kamerák száma.

Papp István, a tavaly az „Év Rendőre” elismeréssel díjazott főtörzszászlós, bűnügyi nyomozó ismertette, a kamerák a hatósággal együtt teszik a dolgukat. Nem marad el az eredmény: egyre kevesebb a szabálysértés és a bűncselekmény kerületünkben. Egyrészt az elkövetőket igen jó eséllyel fülön csípik, másrészt komoly visszatartó ereje van a térfigyelő kamerarendszernek.
Új rendszerű, kifejezetten éles képfelbontású, full HD rendszerű kamerákat kapott az elmúlt évben Újpest, ilyen berendezésekkel szerelték fel egyebek mellett Káposztásmegyer II-t,
ahol látványosan csökkent a bűncselekmények és törvénysértések száma – tájékoztatta Papp István az Újpesti Naplót.

„Korábban sem a Farkaserdő utcánál, sem a Farkaserdő-Óceánárok utca kereszteződésénél nem rendelkeztünk térfigyelő kamerákkal. Amióta felszerelték őket, nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy nyomon tudjuk követni az elkövető érkezésének és távozásának útvonalát. Ugyanilyen új kamerák, berendezések érkeztek az Erzsébet utca-Árpád utca kereszteződéséhez, amelyek szintúgy segítik a rendőrség feladatát.”

Papp István (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A főtörzszászlós áttanulmányozta azon ügyeket, amelyeknél térfigyelő kamera felvétele alapján lehetett azonosítani az elkövetőket.

„Fél éven belül 24 olyan esetről tudunk beszámolni, amely során a térfigyelő kameráé volt a kulcsszerep.”

Talán a legbrutálisabb az az eset volt, amely nagy sajtóvisszhangot is kapott. Januárban a Kassai utca-Tél-utca sarkán egy férfi a zebrán keresztül haladva, minden előzmény nélkül úgy megütött egy járókelőt, hogy az 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az elkövetőt ebben az ügyben (is) a térfigyelő kamera felvétele alapján azonosították, s már vádat is emeltek ellene.
A beszélgetés során kiderült, hogy a számunkra, laikusok számára alkotott kép a térfigyelő kamerás rendszerről számos ponton megegyezik az akár a mozifilmekben látottakkal. A térfigyelő központ a Király utcában van, ahol tele van egy terem rengeteg hatalmas monitorral: ezeken láthatóak a kamerafelvételek.

„A térfigyelőközpontban a nap 24 órájában szolgálatot látnak el rendőrök, magyarán folyamatosan figyelik a kameraképeket. Ezek a kollégák kapcsolatot tartanak a szolgálatot ellátókkal. Amennyiben bármiféle szabálysértést – köztéri alkoholfogyasztást, koldulást, rossz helyen parkolást; vagy bűncselekményt – például testi sértést, rongálást – észlel a térfigyelő központ, akkor tájékoztatja a szolgálatot ellátó rendészeti állományt. A rendészek a helyszínre vonulnak és megteszik a szükséges intézkedést.”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

De az a bűnöző sem menekülhet, aki például kitépi az arany nyakláncot egy idős hölgy nyakából, majd kereket old. Mindez kiemelt bűncselekménynek minősül, ilyenkor a rendőrség úgymond „forró nyomon” van. Egyebek mellett éppen a térfigyelő kamerák segítségével követni tudják a rabló menekülési útvonalát: honnan érkezett, és merre haladt. Éppen ezért fontos az, hogy az újpesti kamerák egyfajta rendszert alkotnak elhelyezésüket tekintve is, magyarán követhetők az útvonalak.

A bűnügyi nyomozó azt is elárulta, hogy a legtöbb közterületen megvalósuló bűncselekmény Újpesten a testi sértés és a garázdaság.

„Például két személy összeverekedik, ittas személy rugdossa a kukákat vagy a busz oldalát. De az is garázdaság lehet, ha valaki közterületen eldob egy sörösüveget.”

A térfigyelő kamerák segítségével számos katalizátorlopást is sikerült már felderíteni.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A bűnügyi nyomozó tényekkel is alá tudja támasztani, hogy „elrettentő hatással” is bírnak a térfigyelő kamerák, hiszen jelentősen visszaesett a bűncselekmények és a szabálysértések száma.

„Mind észlelésben, mind tettenérésben kijelenthető, hogy feleannyi az elkövetés.”

De az se érezze magát biztonságban, aki akár a főváros másik szegletében él, hiszen a Budapesti Rendőr-főkapitányság egységei szoros szakmai és bűnügyi együttműködést folytatnak.

„Ha például Csepelen azonosítanak egy sorozat bolti lopót, akkor – bizonyos következtetések alapján – felmerülhet a gyanú bennük, hogy kerületünkben is követett már el bolti lopást. Ilyenkor felvesszük a kapcsolatot egymással, megtörténik az információcsere.”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A bűnügyi nyomozó elmondta, akár vidéki személyeket is képesek elfogni a hatóságok a térfigyelő kamerák segítségével, hiszen például a Police.hu oldalon számos kamerafotót tesznek közzé elkövetőkről, akiket keresnek.

„Nem egyszer esett már meg, hogy éppen ilyen fotók alapján érkezett állampolgári bejelentés, látták az illetőt, akit később sikerült elfogni”

– ismertette a kitüntetett bűnügyi nyomozó.

, , , ,