•  
  •  
  •  

Zöld megoldást talál a nyaranta felhevülő térburkolatok helyett a Rózsavirág térre Trippon Norbert. Az alpolgármester ugyanis felszedeti a térkövet, hogy fákat ültessen helyettük.

„Felszedjük a térkövet is, hogy 6 új fát ültethessünk a Rózsavirág téren, ahol nyaranta a tűző nap által felhevült térburkolatok ontják a meleget a Nyár utcai sétány és a Rózsa utca találkozásánál lévő kis területen. Erre próbáltunk most zöld megoldást találni”

– tudtuk meg Trippon Norbert alpolgármestertől.

Az úgynevezett „hőszigetek” jelentősen emelik a környezetük hőmérsékletét, nyaranta szinte elviselhetetlen mértékben. Arról van szó, hogy – részben az általános, „globális” felmelegedés hatására – ezek a csupasz terek magukba szívják a nap sugárzó hőjét, felületük felforrósodik, és fűti a környezetüket. Persze sok mindent lehet tenni ez ellen – anyagválasztás, a felületek színezése, árnyékolás… stb. – csakhogy ezek elég költséges megoldások. Talán a fásítás, a fák ültetése a legmegfelelőbb megoldás a városokban, már persze ott, ahol ez lehetséges.

Nézzük ezt a konkrét esetet. Szakmai körökben ma már vitán felül áll, hogy a facsemeték ültetéséhez ki kell ásni egy legalább 1,5*1,5 méteres területet, gödröt – legalább 1 méter mélyen –, azt friss, tápdús földdel kell feltölteni, és ebbe ültetni a kis fát. A nehézséget itt, ezen a téren az okozta, hogy nagyon nagy a gyalogosforgalom, ezért a hat kiásott gödör befedéséhez a biztonság kedvéért más módszert kellett találni, nem lehetett a szokott díszráccsal lefedni a fatörzsek közvetlen környékét.

Mint azt Trippon Norbert alpolgármestertől megtudtuk:

„A szükséges talajcsere után, a biztonságos térfelszín megtartása érdekében a fahelyek lezárására nem „díszrácsot” alkalmazunk, hanem lég- és vízáteresztő burkolatot. Ez az úgynevezett TerraWay burkolat műgyanta és kavics vagy kőzúzalék keveréke, amelyet speciálisan járdák és kis forgalmú utak járófelületének fejlesztettek ki. Felülete kemény, jól járható, csúszásmentes és tartós. A víz számára teljesen átjárható, a lehulló csapadékot az alépítménybe vezeti, ahonnan az a talajba elszivárog, a felfelé tartó talajpárát pedig átengedi. Felülete természetes hatású, a felhasznált kavics vagy kőzúzalék színét és textúráját adja vissza.”

Ez a megoldás nemcsak biztonságos gyalogos forgalmat biztosít, de látványában is új és szép, hiszen úgy fog kinézni, mintha a fák a tér zárt felszínéből nőttek volna ki. A kiültetésre kerülő hat Tilia cordata, azaz kislevelű hárs pedig – miután megnőttek – kellő mennyiségű árnyékot biztosítanak, és jelentősen csökkentik majd a tér nyári kánikuláját.

Tehát még pár év, és elmondhatjuk: egy újabb kis ligettel lettünk gazdagabbak! Akik pedig arra kíváncsiak, hogy Újpesten 2019 ősze óta mennyi fát ültettek, látogassanak el az Újpesti Faszámláló oldalra.

, , , , ,