„Attól, hogy ezt az elismerést nekem címezték, az egész egyesületnek szól”

  •  
  •  
  •  

Terdik Tamás rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya 2020. június 8-án a koronavírus-járvány során végzett kiemelkedő szakmai tevékenységükért a Budapesti Polgárőr Szövetség több tagját is dicséretben és elismerésben részesítette. Köztük Hafner Sándort, az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület elnökét is, akivel a veszélyhelyzet idején ellátott feladatokról és a lakosság reakcióiról beszélgettünk.

„Mi alapvetően két fő vonalon segítettük a vírus elleni védekezést: Újpesten az önkormányzattal együttműködve a nyugdíjasok szociális ellátásában segítettünk, emellett a rendőrség munkáját is segítettük, hiszen nekik is elkélt a segítség a rengeteg ellenőrzés, a fokozott közterületi jelenlét és igénybevétel miatt”

– árulta el a polgárőrök munkájáról mesélve Hafner Sándor.

Az egyesület elnöke külön kiemelte, hogy 0-24-ben közös szolgálatot láttak el az egyenruhásokkal, ami fokozottan érvényes volt a hétvégékre, akkor ugyanis minidig nagyobb létszámmal voltak jelen.

Hafner szerint a polgárőrök számára komoly kihívás volt a veszélyhelyzet alatti munka, hiszen mindannyian a szabadidejükből, munka mellett áldoznak időt arra, hogy segíteni tudjanak az embereknek. Így nem mindig volt egyszerű megoldani, hogy hétköznap akár két páros is intézze az idősek számára a bevásárlást, hétvégente pedig akár 3-4 autóval is cirkáljanak a kerületben.

„A nagyjából 50 fős egyesületünk minden tagjától fokozott helytállást és szolgálatot követelt az elmúlt időszak, amit a IV. kerületi önkormányzat külön jutalommal honorált”

– fogalmazott az egyesület elnöke. Hafner Sándor külön kiemelte, hogy a lakosság részéről mérhetetlen hála irányult feléjük és sok köszönetet kaptak, részben a lakóközösségi tapsok, részben a személyes és írásos köszönetek útján. Ugyan volt példa arra, hogy egyeseket figyelmeztetniük kellett a kijárási korlátozásokkal és a vírus elleni védekezésekkel együtt járó szabályok betartására, amit nem mindenki vett jó néven, de szerinte ez is a kötelességteljesítés része.

„Az egész helyzet rendhagyó volt, és még ezen belül is akadtak számunkra szokatlan, új szituációk, például amikor egyes gyógyszereket a kórházból kellett beszereznünk. De szerencsére nem találkoztunk különösebben kirívó esetekkel”

– mondta Hafner.

A főkapitányi dicsérettel kapcsolatban kiemelte:

„Attól, hogy ezt az elismerést nekem címezték, az egész egyesületnek szól, mindannyiunk munkája kellett ahhoz, hogy megbirkózzunk a ránk háruló feladattal.”

Hozzátette, hogy a fertőzés visszaszorulásával párhuzamosan az egyesületnek a fokozott rendőri ellenőrzés támogatására Budapest több pontján is szolgálatot kellett teljesítenie, és ez a hatósággal közösen végzett munka is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a legfelsőbb budapesti rendfenntartó szerv is elismerte az erőfeszítéseiket.

Hafner Sándor azt is hangsúlyozta, hogy az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület sok anyagi segítséget is kapott, ennek is volt köszönhető, hogy a tagjaik már a veszélyhelyzet kezdetétől a szükséges védőfelszerelésben tudták ellátni a szolgálatot, óvva ezzel az újpesti polgárok és a saját maguk egészségét is.

, , , , , , , , , ,