•  
  •  
  •  

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, az egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz, az Elf Bar – írja közleményében a IV. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztálya.

A rendőrségi tájékoztatás szerint az ízesített, rajzfilmfigurával díszített, akár magas nikotin tartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik.

“A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel, olyan közösségi média felületeket is használva, mint a Facebook, a TikTok és az Instagram”

– áll a kommünikében, amely arra is rámutat, hogy téves a látszat, miszerint az Elf Bar veszélytelen, nem okoz függőséget, vagy segíti a hagyományos cigarettáról való leszokást.

A készülékkel Magic Bar, Manórúd, Manórudi, Fume, PuffBar, Nutristick, Beco Bar és Geek Bar néven találkozhatunk, amely színes hengeres formájáról ismerhető fel, a dobozán pedig gyakran színes grafikák találhatók.

“Olyan elektronikus termékek, amelyek töltőfolyadékkal vannak feltöltve és a szopókán keresztüli szívás során felszabaduló – gyakran illatában is érezhetően ízesített – pára biztosítja az élvezeti értékét. Nem összetévesztendő a hevítéses technológiát használó, a Nemzeti Dohányboltokban is kapható eszközökkel”

– áll a rendőrségi közleményben.

Az eszköz használata azért is kockázatos, mert a pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, egészségügyi hatósági bevizsgálásukra azok forgalmazási tilalma miatt nem került sor.

Így az sem ismert, hogy pontosan milyen élettani hatásai vannak az Elf Barból belélegzett párának, de annyi biztos, hogy

még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin túladagoláshoz vezethet.

Már arra is van bizonyíték, hogy a készülék a csomagoláson feltüntetett nikotintartalomtól lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmazhat erős addikciós tulajdonsággal bíró idegmérget (neurotoxint).

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy Magyarországon tilos az ízesített elektronikus cigarettákat és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazása. Így, aki Elf Bart hirdet, vagy forgalmaz

azt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja.

Aki ilyen terméket birtokol,

arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki bírságot szabhat ki.

Az egyenruhások azt kérik, hogy aki Elf Bar értékesítésével találkozik, az a 1828-as, ingyenesen hívható telefonszámon jelentse be az illegális tevékenységet.

, , , ,