Az ő kezükbe helyezzük gyermekeink sorsát

  •  
  •  
  •  

A bölcsődei dolgozókat ünnepelte városunk április 21-én, a bölcsődék napján, ez az évforduló egyúttal az újpesti bölcsődei nevelés 90. éve, hiszen 1933-ban nyitották meg az első bölcsődét városunkban, a Pamutgyár területén. Újpest 9 bölcsődével büszkélkedhet, 818 férőhely van, nincs várólista, akár év közben, akár szeptemberben fogadni tudják a kicsiket.

Ajeles napon, amit immár második éve ünnepel meg Újpest, számos elismerés talált gazdára. Az egész napos rendezvény változatos programokat kínált. Saját készítésű videókkal mutatkozott be az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék mind a 9 intézménye. Megtörtént az Év dolgozója díj és a Gratias Ago díj ünnepélyes átadója, és kihirdették a „Jövő bölcsődéje” pályázat eredményeit.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A nap során többször is énekelt a Shubidoo-Wap Kisgyermeknevelői Kórus. Érdekes előadást tartott Steigervald Krisztián generációkutató, Generációk harca címmel. A régi idők újpesti bölcsődéire emlékeztek vissza a meghívott nyugalmazott szakemberek. S miután ünnepi záró táncot lejtettek a helyi bölcsődevezetők, színpadra lépett a Bolyki Brothers mint meglepetésvendég.

Kocsis Ildikó Edit, az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézménye vezetője 45 éve foglalkozik hivatásszerűen a legkisebbekkel.

„Mindazokat várjuk a pályára, akik partnerként tudnak foglalkozni, játszani, élni, gondoskodni a kisgyermekekkel. Persze ahhoz, hogy kisgyermeknevelővé váljon valaki, rengeteget kell dolgozni és tanulni. De a bölcsőde olyan, mint egy család.”

A bölcsődeünnepen átadták a dr. Kardos Andor Újpest Jövője Díjat. A díj annak a személynek adományozható, aki az újpesti családok érdekében végzett magas színvonalú, kiemelkedő vagy több évtizedes tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult az újpesti kisgyermekek korai fejlesztéséhez, neveléséhez-gondozásához, a kisgyermekek közösségbe való beilleszkedéséhez, a gyermek-szülő kapcsolat jobbításához, az újpesti bölcsődei ellátás színvonalának és a kisgyermekekhez kapcsolódó szolgáltatások fejlesztéséhez.

A rangos elismerést – amit már második alkalommal osztottak ki – idén Farkas Anikó, a Homoktövis bölcsőde vezetője érdemelte ki.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„A pályán eltöltött 33 évem során rengeteg olyan kihívással kellett megbirkóznom, amelyek végül sikeresek lehettek. Egyrészt a mindennapok kihívásai, kisgyermeknevelőként gyermekek és a szülők megismerése és elfogadása. Intézményvezetőként pedig a kollégák motiválása, a jó és produktív munkahelyi légkör kialakítása, a hallgatók fogadása és a szervezeti, adminisztratív munka ellátása.”

– mondta Farkas Anikó. Tiszaváryné Mara, az újpesti önkormányzati bölcsődék szaktanácsadója oroszlánrészt vállalt a jubileumi. A szakember a 9 önkormányzati bölcsőde szakmai tevékenységével foglalkozik az intézményvezető és a gazdasági szakemberek mellett. A szaktanácsadó arról győződött meg, hogy egyre nagyobb megbecsülésnek örvendenek a kisgyermeknevelők, 2010-ben elindult a főiskolai képzés, ezzel párhuzamosan a korábbi gondozói megnevezés is kisgyermeknevelő elnevezésre módosult, és a kisgyermeknevelők is bekerültek a pedagógusi életpályamodellbe.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Az Év dolgozója kitüntetést vehette át többek között Szabó Fanni Judit, a Lakkozó Bölcsőde kisgyermeknevelője, aki 2020 januárjában érkezett, és három év alatt érte el, hogy kollégái felterjesszék a díjra. „Az utolsó pillanatig volt bennem némi drukk, hogy vajon igaz lehet-e mindez. Nagyon hálás vagyok a munkatársaimnak, hogy engem találtak méltónak erre az elismerésre” – tette hozzá Fanni, a Süni csoport vezetője.

2023 – díjazottak

Dr. Kardos Andor Újpest Jövője Díj:

Farkas Anikó,
Homoktövis Utcai Bölcsőde
bölcsődevezető

Farkas Anikó (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Év dolgozója díj – 2023:

1. Schmiedné Esek Roxána
kisgyermeknevelő

2. Radványi Kitti Noémi
bölcsődei dajka

3. Németh Györgyi
kisgyermeknevelő

4. Takácsné Seres Éva Mónika
kisgyermeknevelő

5. Dan-Egri Bianka Zsuzsanna
konyhai kisegítő

6. Pásztor Dóra
kisgyermeknevelő

7. Vargáné Szakály Ágnes Rita
kisgyermeknevelő/bölcsődevezető

8. Szabó Fanni Judit
kisgyermeknevelő

9. Garay Györgyi
konyhai kisegítő

10. Dorogi Rebeka
kisgyermeknevelő/b.vezető-helyettes

11. Krausz Mónika
élelmezési ügyintéző

12. Pap Ferencné Piroska
varrónő

Gratias Ago Díj – 2023

A Gratias Ago Díj 2017 évelején, Kocsis Ildikó Edit az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézményének vezetője kezdeményezésére, a bölcsődevezetők, a Közalkalmazotti Tanács Elnökének egyetértésében jött létre. Azok kapják meg, akik segítik az Újpesti Bölcsődék Intézményének zavartalan működését. A díj életre hívóinak célja, hogy a humán értékek elismerésével hidat teremtsenek az Újpesti Bölcsődék szakemberei és partnerei között, akik bármilyen hozzájárulással kiemelkedően segítették az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézménye működését, értékeinek megőrzését és öregbítését.

1.Németh Mária
Magyar Bölcsődék Egyesülete/Főtitkár, módszertani szakértő

2. Erdélyiné Kedves Ágota
csecsemő/kisgyermek-szülő konzulens

3. Dr. Koós Márta
gyermekorvos

A jövő bölcsődéje

Az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézménye, az újpesti bölcsődék 90. éves fennállásának kerek évfordulója alkalmából, valamennyi munkatársa és munkatársi csoportja részére pályázatot hirdet, az újpesti helyi lakóközösségek igényeihez, elvárásaihoz igazodó nézőpont fókuszba helyezésével, A jövő bölcsődéje címmel.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Első helyezést ért el a Lakkozó Bölcsőde pályázata. A teljes munkatársi közösség képviseletében a díjat átvette Óvádiné Szabadi Krisztina bölcsődevezető.

Második helyezett a Központi Előkészítő Konyha pályázata- A pályázatot írták: Harasztiné Sziládi Valéria, Ipsicsné Popelyás Anna és Mátyásné Ezer Borbála.

Harmadik helyezést ér el a Homoktövis Bölcsőde- Csirmaz Klaudia és Deák Dóra által írt pályázata.

Különdíjban részesült a Munkásotthon Bölcsőde pályázata- A pályázatot írták: Németh Györgyi, Adorjánné Juhász Krisztina, Pappné Makai Edina és Fehér Szilvia.

, , , , , , , ,