Az ovikban is érzékenyítenek az állatmentők

  •  
  •  
  •  

Nagy, de gyönyörű feladatot vállalt magára az Állatmentő Liga, holott eddig sem unatkozott az állatvédő szervezet. Óvodákba járnak, és a legkisebbekkel beszélgetnek az állatok szerepéről és szeretetéről. Bár az ovisokat most még leginkább a speciális állatmentő gépkocsi nyűgözi le, mégis: nem lehet elég korán kezdeni.

Ha Újpest, akkor állatvédelem. Se szeri, se száma, hány bajbajutott állat köszönheti az életét az Állatmentő Liga – Újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálatnak. A közösségi médiából naponta visszaköszönnek azok a fényképek, amelyeket Pataki Gábor vezető posztol bajba jutott, megkínzott, magára hagyott állatokról. Ők szerencsére megmenekülnek, de tisztán látszik, van hová fejlődni felelős állattartás tekintetében. Újpest köztudottan elkötelezett a felelős állattartás mellett: a legtöbb városi rendezvényen részt vesznek az állatmentő – állatvédő szervezetek, akik nemcsak a munkájukat mutatják be, hanem folyamatosan hangsúlyozzák a felelős állattartás mibenlétét és elengedhetetlenségét.

Pataki Gábor

Most újabb újpesti „projekt” Bedő Kata alpolgármester és Pataki Gábor állatvédő közös kezdeményezése. Arra próbálja időben felhívni a figyelmet a legkisebbek számára, hogy az állatok a barátaink, s nem pedig a játékszereink. Újpesti óvodákat keresnek fel a ligások, ahol a legkisebbekkel beszélgetnek. Megmutatják a speciális mentőautót és mentett állatokkal is barátkozhatnak városunk óvodásai. A vezetőt, Pataki Gábort gyakran elkíséri a saját kisfia, a négyéves Áron.

„Ő egyfajta tükör a gyerekek számára. Egyrészt, a saját nyelvükön, korosztálynak megfelelően tudja elmagyarázni, mit jelentenek az állatok az életünkben. Másrészt példát jelent a többieknek, azonosulni tudnak vele.”

Az állatmentő Pataki Gábor a Naplónak elmondta, a napokban a Park ovit keresik fel, amellyel együtt már a hatodik óvoda, ahol „érzékenyítik” a legfiatalabb generációt.

„Az eddigi visszajelzések alapján a gyerekek és az óvónők is nagyon szeretik ezeket a látogatásokat. Sőt, szülői visszajelzéseket is kapunk, hogy értékesnek tartják ezeket a találkozásokat”

– mondja a vezető.

„A 30-40 perces foglalkozásokon a gyerekek elmesélik, hogy kutyust vagy cicát tartanak otthon vagy a nagyszülőknél. Megkérdezzük, hogyan foglalkoznak vele, milyen örömöt és felelősséget jelent nekik, gyerekeknek az, hogy vigyázzanak az állataikra. Persze óriási siker a mentőautónk, és szeretnek a mentett állatainkkal is foglalkozni. Úgy érzem, sikerül elvetnünk a magot, megpróbáljuk már ebben a korban tudatosítani, mit is jelent az állatvédelem és az állatok valódi szeretete.”

– mondta el Pataki Gábor, aki hozzátette, számos középiskolában is jártak már állatvédelmi programmal, ahol nyilván más fajta munkát végeznek a tizenévesekkel.

A foglalkozások az intézmények számára az Állatmentő Ligánál igényelhetők, az allatvedelem@ujpest.hu e-mail-címen keresztül.

, , , , ,