Az SZTK-ból nem távoznak az orvosok, de országszerte az egészségügy fekete napjai vannak

  •  
  •  
  •  

Az országos kórház-főigazgató “óriási eredményről” számolt be az új egészségügyi jogviszony életbe lépése kapcsán, miközben országszerte számos helyen került veszélybe egész kórházi osztályok működőképessége. Újpesten ugyanakkor nem kell tartani ilyen problémáktól.

„Az előkészítés és a személyre szabott egyeztetések eredményeképp az Újpesti Szakrendelőből egyetlen orvos sem távozott” – tájékoztatott a Facebookon Déri Tibor. A több mint 240 szakdolgozóból mindössze öten távoznak, ami nem tér el a megszokott éves létszámmozgástól. A polgármester az újpesti városvezetés nevében köszönetet mond az újpestiek egészségéért dolgozó minden munkatársnak.

 

Az Újpesti Szakrendelő épülete – fotó: Várai Mihály/Újpest Média

 

Ötezer távozó

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki „óriási eredménynek” nevezte ezt.

Jenei Zoltán közlése szerint mintegy 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben. Mivel  öt százalék nem fogadta el az új jogviszonyt, így a 24.hu szerint nagyjából 5 500 egészségügyi dolgozó távozott.

A kórház-főigazgató szavai szerint „teljes garanciát lehet adni arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás”.

Van, ahol nagy a baj

Eközben országszerte és a fővárosból is több intézményből érkeznek hírek, hogy egy-egy osztály a működőképesség határára kerül. Az egyik legnagyobb figyelmet a budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozóinak Facebook-bejegyzése váltotta ki, amelyben közölték, hogy 17-en mondanak fel és „lekapcsolták a villanyt”. Később kiderült, hogy ezen felül az intenzív osztályon dolgozó 28 orvos közül 4 orvos és két rezidens is távozik. A kórház vezetése sietett leszögezni: dolgozóik 90 százaléka aláírta új szerződését.

Lényegesen rosszabb arányokról számolt be a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója abban a levélben, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központnak küldött. A dokumentum szerint az új jogviszonyt a II. Belgyógyászati és Gasztroenterológia Osztály orvosainak 20 százaléka, mindössze 3 orvos fogadta el. Az orvosigazgató így arról tájékoztatja az NNk-t, hogy az „osztály működésképtelenné vált/válik.” Az intézmény ennek nyomán kénytelen lemondani a teljes gasztoentorológiai és vérző ellátást, „valamint a peremkerületek mellett” a XVIII. kerület általános belgyógyászati ellátását is.

Komoly gondok vannak a tatabányai Szent Borbála Kórházban is, ahol öt munkatársuk távozása után múlt éjszaka már nem is volt dedikált sürgősségi ellátás, az azonnali segítségre szoruló betegekhez más osztályokon ügyeletet teljesítő orvosokat hívtak le. A 444 riportja szerint most arra kényszerülnek, hogy hazaküldjék azokat, akiknek a panasza „várhat még”. Jelenleg még nem tudni, hogy ma éjjel hogyan oldják meg a sürgősségi ellátást.

A portál úgy tudja, az intézményben az állások feltöltöttsége március 1. előtt is mindössze 70 százalékos volt. Országszerte nagyon sok más intézményben is hasonló a helyzet, így fordulhat elő, hogy hiába marad a dolgozók túlnyomó többsége, már néhány távozó is veszélyeztetheti a működőképességet.

, , ,