•  
  •  
  •  

Az infláció és az árak elszabadulását leginkább a gyümölcsök árán érezzük meg, hiszen már nem kapni ezer forint alatt egy kiló gyümölcsöt. Azonban hatalmas különbségek vannak árak terén piac és piac között. Az Újpesti Napló utánajárt, melyik piacon a legolcsóbb a dinnye, a cseresznye és a paradicsom.

Senkinek sem újdonság, hogy teljesen elszabadultak az árak a két számjegyű infláció miatt. Feleannyiba került egyebek mellett a burgonya, a paprika vagy a paradicsom tavaly ilyenkor, mint mostanában.

A drasztikus áremelkedéseket leginkább a gyümölcsöknél és a zöldségeknél érezzük meg, ugyanakkor senkinek sem telhet el nyár egy szelet görögdinnye, vagy egy „fülbevalónyi” cseresznye, no és egy tányér finoman gőzölgő nyári lecsó nélkül. Éppen ezért Várai Mihály fotóssal útnak indultunk, és ellátogattunk a Bosnyák téri, az óbudai Kórház utcai és az Újpesti Piacra. Nézelődtünk, kóstolgattunk, és összehasonlítottuk az árakat.

Spoilerezés következik: az Újpesti Piacon találtuk a legolcsóbbnak mindannyiunk kedvenceit! Ottjártunkkor, július 5-én a Bosnyák téren voltak a leghúzósabbak az árak. Megdöbbenésünkre ugyanannál az árusnál 1800 és 700 forintért is kapható volt cseresznye. Azonban átlagban a Bosnyákon egy kiló magyar „cserkóért” 998-1200 forintot kértek el.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Ugyanitt, Zuglóban a hevesi dinnye kilója 398 forintba került, a szentesi paradicsom pedig 780 forint volt, egy kiló sárgabarackért pedig 900 forintot kértek.

„Tavaly ilyenkor felébe került a paradicsom”

– árulta el a Bosnyák árusa.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Következő állomásunk a III. kerület Kórház utcában található, „retró” Óbudai Piac volt, ahol egy Újpest-drukker „kofa” örömmel a bizalmába fogadott bennünket.

A Kórház utcai piac (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A Steve névre hallgató árus elmondta, hogy igencsak gyér a forgalom, csaknem a felére csökkent az érdeklődés a tavalyi évhez képest. Bár a dinnyeárak még meredeken zuhanni fognak, a paradicsom ára már nem megy lejjebb. A tények tükrében pedig így néz ki az Óbudai Piac felhozatala. A magyar cseresznye kilója 1280, a paradicsom 580, a magyar dinnye kilója 580, a magyar őszibarack pedig 480 forintba került.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Óbudáról már csak egyetlen ugrás volt az Árpád hídon keresztül a hazai terep, hiszen szemlélődésünket az Újpesti Piacon fejeztük be. S bár tény, hogy elfogultak vagyunk, azonban a tények és a képek magukért beszélnek: nem érdemes kimozdulni a kerületből az olcsóbb, baráti árakért.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Lássuk: Újpesten július 5-én mennyibe kerültek Magyarország nyári kedvencei? A magyar édes cseresznye kilója 850 forint volt, ami jelentős különbség a többi, 1200 forintos cseresznyeárhoz képest, sőt, egyes újpesti árusoknál már 499 forintért is lehetett az adott napon cseresznyét venni!

A magyar paradicsom ára Újpesten 450 forint, a mézédes magyar dinnye kilója pedig 480 forintot kóstált.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Összességében érdemes volt ezt a tesztet megcsinálni, a konzekvenciát pedig vonja le ki-ki maga. És persze: aki nem hiszi, járjon utána!

, , , , , , , , ,