Bárki leülhet majd a megújuló Szent István tér padjaira

  •  
  •  
  •  

Az országos médiába is elérő visszhangot keltettek a Szent István téren készülő park leendő utcabútorai. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) „hajléktalanellenesnek” minősítette a területre tervezett, osztott ülőfelülettel bíró padokat; az önkormányzat pedig közleményben fejtette ki, hogy mindenki rendeltetésüknek megfelelően használhatja majd azokat.

„Lesz mit elbontani, ezek a karfák csavarbehajtóval szépen eltávolíthatóak”

– többek között ezt a megjegyzést tette az új padokról szóló, június 14-ei bejegyzésében az MKKP IV. kerületi szervezete, azt kifogásolva, hogy az elválasztó kartámaszoktól nem lehet végigfeküdni az ülőalkalmatosságokon.

A nyári uborkaszezon kezdetét jól jelzi, hogy a 2005 óta országosan elterjedt, számtalan helyhatóság által alkalmazott utcabútor-kialakítást ért kritikát több országos médium is sosem látott szenzációként tálalta, amire Újpest Önkormányzata június 16-án közleményben reagált.

A szóban forgó padok

Fő szempont: a rendeltetésszerű használat

„Örülünk, hogy végre az országos médiában is felfigyeltek arra, hogy Újpest főterén, a Szent István téren mintegy 9000 négyzetméteren nagy, zöld pihenőpark kialakítása zajlik, sétányokkal, pihenőpontokkal, virágos felületekkel. Nem mindennapi dolog egy ilyen nagyságrendű zöldítés egy város, jelen esetben Újpest életében” – fogalmaz a közlemény, amelyből az is kiderül, hogy az újpesti városvezetés meglepőnek találta, hogy éppen a telepítésre váró padok kerültek az érdeklődés középpontjába, „hiszen egyetlen újpesti sem jelezte az önkormányzat felé, hogy alvásra alkalmas padokat szeretnének”.

„Képtelenség egyébiránt az osztott ülőfelületű padokra az MKKP-s Nagy Dávid által használt »hajléktalanellenes« kifejezés, mivel ez egy közterület, így a padokra bárki leülhet! Egy padnak ugyanis az a funkciója, hogy ráüljenek, hiszen az egy ülőalkalmatosság. Szemben például egy napozóággyal, mely fekvőalkalmatosság”

– hangsúlyozta a kommünikében az önkormányzat, hozzátéve:

„számtalan lakossági panasz érkezik arra (nem csak Újpesten), hogy a városközpont jelenlegi padjait, közterületeit, életvitelszerű tartózkodásra használják”.

A közlemény azt is kiemelte, hogy „Újpest Önkormányzata jelentős forrásokkal támogat hajléktalan honfitársainkat segítő szervezeteket, alapítványokat, sőt egyik együttműködésünk keretében még önkormányzati lakásokat is biztosítunk a számukra. Természetesen az MKKP-nak szívesen megadjuk számukra ezen szervezetek bankszámlaszámait, posztolás helyett valódi segítség »jeligére«”.

, , , , , , ,