•  
  •  
  •  

A rendőrség idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát.

Az ünnepvárás időszakában, a készülődés hevében szétszórtabbak, vagy épp türelmetlenebbek lehetünk. Gyakorta előfordul, hogy valaki épp csak bedobja a megvásárolt ajándékot az autó ülésére, vagy a bevásárlókocsiban felejti a táskáját és rohan is tovább. Az ilyen figyelmetlenségek segítik hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz – figyelmeztet közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség idén is figyelmeztet arra, hogy lehetőleg kerüljük az olyan helyzeteket, amelyek esélyt adnak arra, hogy bárki megkárosíthasson minket.

A felhívás mindenkit arra buzdít, hogy értékeiket mindig tartsák szem előtt, ha tömegközlekedést használnak, bevásárlóközpontokban járnak, vagy tömegben vannak, mert ezeket a helyzeteket használhatják ki az alkalmi és a zsebtolvajok.

A kommüniké az alábbi jótanácsokat kínálja az ünnepi időszakra:

  • Pénzt, iratot, mobiltelefont a kabát vagy táska belső részén, lehetőleg több helyen, és cipzárazható zsebekben tartsák!
  • Ne vigyenek magukkal a szükségesnél több készpénzt! A bankkártya PIN-kódját soha ne tartsák a kártya mellett!
  • Győződjenek meg róla, hogy biztosan lezárták-e a gépjárművet! Ne hagyjanak semmit feltűnő helyen, hiszen akár egy szem előtt hagyott műanyag táska miatt is feltörhetik az autót, ami jelentős plusz költséget generálhat az ünnepre.
  • Egyre népszerűbb az online vásárlás. Itt is körültekintőnek kell lenni. Ha a weboldalon helytelen magyarsággal írnak, már gyanúra adhat okot. Banki kódokat soha ne adjanak ki!
    Legyenek tudatosak az online vásárlások alkalmával is! Csak megbízható oldalról rendeljenek és lehetőleg az utánvéttel történő fizetést válasszák!
  • Ebben az időszakban gyakori az adománygyűjtési tevékenység. Amennyiben utcán szólítják meg, ügyeljen rá, hogy megfelelőképp igazolja magát az adománygyűjtő. Ha pénzt adna át, körültekintően tegye, a másik fél lehetőleg ne lássa, hogy honnan és mennyi pénzt vesz elő! Ha otthonában keresnék fel ezzel a céllal, ne engedjen be senkit! Kérjen csekket, vagy kérje meg az illetőt, hogy az ajtó vagy kapu előtt várjon, míg Ön a felajánlott pénzzel visszatér!
  • Amennyiben az ünnepi időszakban elutaznának otthonról, kérjenek meg valakit, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében időnként ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát – azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki.

A rendőrség idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát.

Kívánjuk, hogy mindenkinek legyen békés és boldog ünnepe!

, , , ,