Csak a fideszes önkormányzatoknak járnak a járványadatok?

  •  
  •  
  •  

A budapesti önkormányzatok polgármesterei hiába kérik ki a saját kerületükre vonatkozó járványügyi adatokat. Egy fideszes képviselő nagyobb sikerrel járt.

Múlt csütörtökön az Újpest Média is beszámolt róla, hogy a XV. kerület ellenzéki önkormányzatának polgármestere, Németh Angéla hiába kérte a saját lakosságát érintő információkat Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvostól. Levelére Kalmár helyett Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője válaszolt, aki elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy hivatalosan már június óta nincs járványügyi „vészhelyzet” Magyarországon, a vonatkozó kormányrendelet pedig nem engedi, hogy „vészhelyzeten” kívüli időszakban kiadja az információkat. (A márciusban kibocsátott rendelet “a veszélyhelyzet kihirdetéséről” szólt, tehát Sára Botond helytelen kifejezést használ.)

Azóta azonban kiderült, hogy nem mindenkire vonatkoznak ezek a szabályok. A Heves megyei 3-as számú országgyűlési választókerület 38 települését érintő, viszonylag friss járványügyi számai vasárnap délután kerültek fel a Hatvanonline.hu-ra. Az adatok Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőtől származtak, a politikus pedig Kadlott Csabától, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatójától kapta meg a statisztikát.

A cikk rövid idő után eltűnt a lap internetes oldaláról és a Facebookról is, helyén azóta csak egy üres oldal található. A 24.hu vasárnap megkereste a Hatvanonline.hu-t, hogy miért vonták vissza a cikket, választ azonban egyelőre nem kaptak.

, ,