Digitális távoktatás: bíztató kezdetek

  •  
  •  
  •  

A kormány döntése értelmében 2020. március 16-ától bezárták kapuikat az oktatási intézmények. A diákok a digitális távoktatási program keretében otthonról folytatják tanulmányaikat. Az első pár nap tapasztalatairól Tamás Ilonát, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatóját kérdeztük.

Tamás szerint az átállás viszonylag zökkenőmentesen zajlott le, köszönhetően annak is, hogy már a rendelet megszületése előtt, múlt hét csütörtökön tartottak egy próbaüzemet. Az újpesti iskolák már évek óta elkötelezettek a digitális oktatás mellett, a koronavírus egyetlen pozitív hozadéka, fogalmazott Tamás, hogy felgyorsította ezt a folyamatot.

A KRÉTA-rendszer akadozott a visszajelzések szerint, mert amikor reggel 9-kor az összes diák egyszerre lép fel a hálózatra, a csatolmányok letöltése megterheli a rendszert, de a pedagógusok és diákok alternatív módszereket is használhatnak, például az Office 365-t is. Az iskolák dolgoznak rajta, hogy tudják még praktikusabbá tenni, de összességében a KRÉTÁ-n keresztül mindent munkafolyamat dokumentálható.

Tamás Ilona kiemelte, hogy az újpesti pedagógusok különleges áldozatkészségről tettek tanúbizonyságot, de az összefogásban a szülők is partnerek. A diákok közül a kisebbek élvezik és várják is a távoktatást, a nagyobbak közt azonban vannak, akik néha próbálnak nem megjelenni az órán – ahogy az az igazi iskolában is elő szokott fordulni. Tamás szerint ennek ellenére nem lesz visszaesés a tanulmányi eredményekben.

, , , , ,