„Dűlőből, spontán!” – Interjú Németh Janóval

  •  
  •  
  •  

A szervezők minden eddiginél gazdagabb kiállítói portfólióval várják az érdeklődőket a jubileumi 5. Borvíkendre. Írásunkban egy már visszatérőnek számító borásszal ismerkedünk meg.

Németh János – vagy ahogy sokan ismerik, Janó – nélkül szinte elképzelhetetlen az Újpesti Borvíkend. Mindig pozitív kisugárzásával és derűs mosolyával jókedvet varázsol minden fesztiválon.

– Állandó kiállítóként mivel készülsz az idei Borvíkendre?

– Egyrészt hozzuk a jól bevált szekszárdi vonalat a kadarkával és a kékfrankossal, de mindezt kiegészítjük egy nagyon szép bikavérrel, ami a Könnyűszél nevet viseli, valamint két csodálatos görögszói cabernet-vel. Ezeken kívül természetesen jönnek velünk az örök favoritok: a könnyű fehér, rozé és siller is.

Németh János

– Ha már szóba hoztad a sillert… mi a titka? Mitől olyan népszerű?

– Ez egy igazi nyári, gyümölcsös gasztrobor, ami a kékfrankos legszebb arcát mutatja meg. Tartalmasabb és izgalmasabb, mint egy rozé, hiszen nagyobb beltartalommal bír. Önállóan is megállja a helyét és a bor-étel párosításoknál is tökéletesen használható. Én személy szerint nagyon hiszek a sillerben és évről évre nagyobb hangsúlyt fektetünk az elkészítésébe.

– Milyen koncepció alapján készülnek a boraid? Mi a borászat alapelve?

– A legfontosabb a hibátlan szőlészeti munka kompromisszumok nélkül. Két éve kezdtük el a szőlőinket bioművelés alá vonni, ez nagyon fontos momentum az életünkben. Még egy év szükséges ahhoz, hogy megkapjuk a hivatalos bio minősítést is.

– Úgy érzem, nem hagyhatom figyelmen kívül a híres Deviant Syrah borodat, hiszen ez a tétel idén is versenybe száll a megtisztelő Újpest Város Bora címért. Mi a jellemzője ennek a bornak?

– Ez a kilencedik évjárata a Deviant Syrah-nak és már egyre többet tudunk magáról a fajtáról is. Mi igazából nem a nagyon lekváros, délies-ausztrál típusú syrah-t készítjük, hanem inkább a francia vonalat erősítjük. Azaz a picit borsos, picit fűszeres jegyekre helyezzük a hangsúlyt. Az évjárat tökéletes volt, nagyon jó formában van a bor és őszintén remélem, hogy idén el fogja nyerni az újpesti közönség tetszését.

Hornyák-Kövi Franciska

, , , ,