•  
  •  
  •  

Nő a koronavírusos betegek száma világszerte, így Magyarországon is. Hála a vakcinának, a betegség már enyhe lefolyású. De a jelek szerint még koránt sincs vége a világjárványnak.

Szerkesztőségünkben Esti János kollégánk kapta el a koronavírust, így rendkívül aktuálisnak láttuk utánajárni, mi a helyzet Újpesten a fertőzések számával. Rimay Andrea, az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. kommunikációs munkatársa elmondta, nincsenek információk arról, hogy a kerületben hány Covid-pozitív van jelenleg, és azt se tudni, hogy milyen gyorsasággal fertőz a kór. Ugyanis nincs nyilvántartás és nincs kerületi adatgyűjtés sem a fertőzöttek számáról, sem a vírus terjedéséről Budapesten. Ennélfogva kizárólag az országos adatok érhetőek el.

Az viszont kiderült, hogy ismét újszerű tünetekkel támad a Covid. Az utóbbi időben a koronavírus-fertőzés egyik legfőbb tünete a torokfájás lett. Ezt követi a fejfájás, az orrdugulás és a köhögés. A láz vagy az ízlelés és szaglás elvesztése mára már sokkal ritkábban fordul elő. Többen tapasztalnak rekedt hangot, tüsszögést, fáradtságot, izomfájdalmakat és szédülést is a fertőzöttek között.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg érvényben vannak-e korlátozások, ezt a választ kaptuk az SZTK-ból:

„Az egészségügyi intézményekben dolgozók és a betegek – akik kiemelt rizikócsoportnak számítanak a COVID-19 betegség szempontjából – védelme, valamint az egészségügyi ellátórendszer folyamatos és biztonságos működése érdekében az egészségügyi intézményekben továbbra is érvényesek a maszkviselésre vonatkozó szabályok.”

A SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzéssel érintett lakosok – ideértve a szakmaspecifikus kórkép miatt koronavírus-fertőzéssel érintett lakosokat is -, valamint a COVID-gyanús betegek ellátása elsődlegesen a területi ellátási kötelezettség szerinti városi és megyei szintű illetékes egészségügyi intézményekben történik. Azt is megkérdeztük, hogy ki és hol veheti fel az oltást, akár a negyediket? Ezt a választ kaptuk a helyi szakembertől:

„Péntekenként oltási akciónap keretében, 14 és 19 óra között, a kórházi oltópontokon lehetséges az oltás felvétele. Az oltásra időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni. Emellett az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. A vírus az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele továbbra is ajánlott annak, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.”

, , , , ,