•  
  •  
  •  

Szülői Akadémiát indítanak az újpesti Felhőn Szállók program keretében. A start egy fantasztikus előadással kezdődik, Gryllus Dorka és Simon Kornél színművészek adják elő Dobray Sarolta: Üvegfal című zenés felolvasóestjét, majd pódiumbeszélgetést tartanak dr. Bánki György pszichiáterrel, és Hellenbárt László gyermekvédelmi, mentálhigiénés, kapcsolati erőszak szakértővel, akiket a kapcsolati erőszakról kérdezhetnek a nézők.

Az ismert színművész, Simon Kornél az Újpesti Naplónak elmondta, hogy a felolvasószínház keretében Léna és Péter házasságának mélységeit és magasságait követhetjük nyomon. A kultúrát hívtuk közvetítőnek egy szenvedélyes érzelmi ringatózás kíséretében tabu témák feszegetésére.

„Mindenki sérült, így vagy úgy. Ki úgy, hogy bánt, ki úgy, hogy hagyja, hogy bántsák. Ki végzetesebben, ki kevésbé, ki gyógyíthatóan, ki gyógyíthatatlanul.”

Az Üvegfal című darab hűen ábrázolja, hogyan válik áldozattá egy ember, és milyen múlt kell ahhoz, hogy egy szerető férjből nárcisztikus pszichopata váljon.

„Az előadást Soós Attila rendezte, és nagyszerűen bemutatjuk, hogy egy szimpatikus férj miként fonja a felesége körül egyre szorosabbra a lelki és érzelmi hálót. Addig-addig, amíg sikerül elvágnia a párját a külvilágtól, úgy, hogy az végül szinte moccanni se tud a másik nélkül.”

Simon Kornél elmondta, mivel felolvasószínház lesz, ezért óriási szerepet kap a fantázia.

„Többen érintettek a kapcsolati erőszak témájában, mint ahogy azt hinnénk, egyszerűen beszüremlik az ember életébe. Elárulom: minden egyes előadást követően megkeresnek bennünket. Legutóbb egy idős hölgy fordult hozzánk azzal, hogy pontosan így zajlik az élete, viszont most döntötte el, hogy szeretne elmenekülni ebből a bántalmazó kapcsolatból.”

A színművész úgy vélekedik, rendkívül előremutató kezdeményezés az önkormányzattól a Szülők Akadémiája és maga az újpesti Felhőn Szállók program is.

„Bár az Üvegfal nem de facto edukációs előadás, nagyon örülök neki, hogy kinőtt belőle ez az irányvonal is.”

Mindezt kérdésünkre az írónő, Dobray Sarolta is megerősítette.

„Én csupán egy jó regényt akartam írni, ezért nagyon meglepett, hogy az Üvegfal könyv és darab edukációs és érzékenyítő szerepet is betölt. Nem én vagyok az első, aki a kapcsolati erőszakról ír, mégis nagyon sok olvasó és néző az Üvegfal révén jön rá, hogy épp egy ilyen játszmában él.”

Az írónő megerősítette, hogy rengeteg érintett veszi fel vele a kapcsolatot, leginkább üzenetek formájában.

„A legtöbben arról számolnak be, hogy szóról szóra ugyanazt élik át, mint a regényem szereplői.”

Az Üvegfal előadás után az írónő Dobray Sarolta, a szereplők, Hellenbárt László gyermekvédelmi szakértő, valamint dr. Bánki György pszichiáter tart támogató pódiumbeszélgetést a kapcsolati erőszakról. Dr. Bánki György azt nyilatkozta az Újpesti Naplónak, hogy inkább a kapcsolati erőszak dinamikájáról beszél majd: hogyan lehet felismerni, mi a kilépés módja, és miért alakulhat mindez ki.

„Mivel nagyközönség előtt zajlik a beszélgetés, ezért pszichiáterként nem ajánlom, hogy nagyon személyes kérdéseket is feltegyenek a nézők”

– vélekedett a pszichiáter.

Az előadás megtekintése díjtalan, viszont regisztrációhoz kötött.

Felhőn Szállók program

Az újpesti Felhőn Szállók program, az önkormányzat válasza egy, a fiatalok körében indult felmérés részeredményeire. Olyan anonim segítségkéréseket fogalmaz meg a felmérés, mely mellett nem lehet szemet hunyni. Komoly szakmai összefogásra van szükség, és egy olyan mentálhigiénés komplex programra, mely a szülő-gyermek kapcsolat erősítésének alapjaira építve prevenciós tevékenységgel bír. Napjainkra a program egyik pillére már eljutott az iskolákba és prevenciós előadásokat tartunk osztályfőnöki órákon, kiegészítve az óvodai-iskolai pszichológusok munkáját. Ebben segítségünkre van a BRFK IV. kerületi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési referense. Legnépszerűbb témakörök: áldozattá válás elkerülése, külföldi munkavállalás veszélyei, internet veszélyei, kapcsolati erőszak és függőség.

, , , , , , , ,