Élt, tanított és alkotott Újpesten Babits Mihály

  •  
  •  
  •  

140 éve született magyar irodalmunk egyik meghatározó költőfejedelme, Babits Mihály, aki közismerten ezer szállal kötődött Újpesthez. A halhatatlan poéta tiszteletére Babits 140 emlékévet tart városunk.

A költőfejedelem előbb az erdélyi Fogarason vállalt tanári állást, majd 1911 és 1916 között a Könyves Kálmán Gimnáziumban oktatott, itteni emlékeit a Kártyavár című regényében örökítette meg. Kisvártatva ünnepelt költőként ő lett a Baumgarten-alapítvány kurátora. Újpest városa pedig mindig büszke volt arra, hogy – ha csak néhány évig is – de köztünk élt és tanította az ifjúságot a nagy költő. Babits Mihály születésének 140. évfordulóját is méltóképpen ünnepli meg a város – ismertette Bedő Kata kultúráért is felelős alpolgármester.

A poéta legavatottabb kutatója, dr. Sipos Lajos professzor – aki Újpesten alkot – újabb kötetet állít össze és jelentet meg Babits Mihály levelezéséről. A könyv várhatóan novemberben lát napvilágot, nagyszabású díszbemutatón tárják a közönség elé, felolvasásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és meglepetésvendégekkel gazdagítva a könyv debütálását. A képviselő-testület a közelmúltban továbbá igennel szavazott arra az indítványra, hogy közterületet nevezzenek el Babits Mihályról.

„A Könyves Kálmán Gimnázium és a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény között található közt nevezzük el Babits Mihályról. Bár még szükség van a Fővárosi Közgyűlés engedélyére, reméljük, hogy a közeljövőben sort is keríthetünk a névadóra”

– tette hozzá Bedő Kata. További „nagy dobása” lesz Újpestnek, hogy a Városnapokon is fókuszba kerül Babits Mihály élete és alkotásai, hiszen – a tavalyi szabadtéri kiállítás mintájára – idén éppen a halhatatlan költőről mutatnak be szabadtéri képkiállítást – újrahasznosított alapanyagú molinókon.

, , , , ,