Energiatakarékossági programon vesz részt Újpest

  •  
  •  
  •  

Július 13-án mutatták be az újpesti városházán a European City Facility – Élhető Városokért Konzorcium program jelenlegi állását. A tervezési folyamatban Újpest, Óbuda-Békásmegyer és Szentendre közösen vesz részt. Cél: a fenntartható energetikai beruházások ösztönzése.

Az egyeztetésen Déri Tibor újpesti polgármester mellett részt vett dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere és Karas László, a szentendrei önkormányzat polgármesteri kabinetjének vezetője is. Számukra tartottak előadást az Élhető Városokért konzorcium szakemberei a projekt állásáról, egyben bemutatták a Beruházási Koncepció tervezetét. A vezetők így a lehető legrészletesebb képet kapták a tervezési folyamat állásáról.

Karas László, Déri Tibor és Kiss László

Ahogy elhangzott, a program szándéka szerint a leendő beruházás révén valódi rezsicsökkentés érhető el, nemcsak az önkormányzatok, hanem a lakosság számára is. Cél a lakótelepi lakóépületek és közintézmények energiahatékony megújításának, valamint a megújuló energiaforrások, például napelem, hőszivattyú felhasználásának ösztönzése.

A Beruházási Koncepció tervezete szerint Újpesten 29 iskola, óvoda, bölcsőde, szociális épület, 12 kereskedelmi, piaci és egészségügyi épület és 68 lakóépület érintett a tervezésben. Ezeken a helyszíneken a számítások szerint évente 7,4 GWh energiát lehetne termelni napelemmel, 23,4 GWh energiamegtakarítást lehetne elérni az épületek komplex felújításával, és további évi 1,7 GWh megújuló energiát termelni hőszivattyúk telepítésével.

A végső koncepció várhatóan októberre készül el, a tervezetet az önkormányzat képviselő-testületének is el kell fogadnia ahhoz, hogy be lehessen nyújtani az Európai Uniónak. Addig is sok előkészítő munka van hátra, így például már folyamatban vannak az egyeztetések az E.ON-ELMŰ-vel a fejlesztés elemeiről.
Ezt követően társadalmi egyeztetésre bocsátják a gigaprojektet, így az őszi képviselő-testületi döntés idejére a Beruházási Koncepció már minden érintett szempontjait tartalmazni fogja.

Mivel a jelenlegi munka még csak a tervezést tartalmazza, a megvalósításhoz a jövőben forrásokat kell találni. A résztvevők kerestek, és a jelek szerint találtak is az önkormányzatok számára lekérhető, közvetlen Európai Uniós pályázati forrásokat. Az érintett önkormányzatok azt is vizsgálják, miként tudnának önerőt bevonni a gigaberuházáshoz, továbbá van-e lehetőség banki hitelt felvenni és közösségi finanszírozásban is gondolkodni a megvalósuláshoz.

Déri Tibor polgármester a Facebook-posztjában reményét fejezte ki, hogy belátja a kormány, ez a helyes út az orosz energiafüggőség csökkentése érdekében, és támogatni fogja a három résztvevő: Újpest, Óbuda-Békásmegyer és Szentendre terveinek megvalósítását.

Korszakalkotó újítások várnak az újpesti társasházakra

, , , , , , ,