Korszakalkotó újítások várnak az újpesti társasházakra

  •  
  •  
  •  

Energiahatékonyság, valódi rezsicsökkentés, pályázati lehetőségek, zöldszempontok: ezekről is tárgyaltak a közös képviselők és a lakásszövetkezetek képviselői az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. által rendezett második társasházkezelő konferencián, október 21-én.

Újpesten jelenleg két olyan, Európai Unió által finanszírozott projekt fut, amelyek közvetlenül érintik a társasházak és a bennük élő közösségek jövőjét – mondta el bevezetőjében Déri Tibor polgármester.

EU-s támogatás, regionális versenyelőny

A Positive Energy City Trans­for­mation Framework (POCITYF) célja, hogy nyugat-európai példák alapján vizsgálja a megújuló energia felhasználásának, illetve az energiahatékonysági projektek IV. kerületi megvalósíthatóságát. Az European City Facility (EUCF) pedig a lakóépületek, a közintézmények és a közszolgáltatók energiahatékonyságának növelését igyekszik elérni, megújuló, elsősorban nap- és geotermikus energia segítségével. Előbbit illetően 2021 decemberétől egy éve van az önkormányzatnak a koncepció kidolgozásához, amiben a társasházi képviseletekre is fontos szerep hárul. A polgármester szerint ugyanis a tulajdonosok mellett csak ők képesek kellően részletes adatokat szolgáltatni a fűtési és villamosenergia-fogyasztásról.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„A társasházak megfelelő felújításával tudjuk megfékezni a ’60-as évek óta egyre fokozódó energiapazarlást”

– fogalmazott Déri Tibor, hozzátéve, hogy az energiahatékonysági projektekre 2021–2027 között jelentős vissza nem térítendő EU-s források állnak majd rendelkezésre, ezeket jól kihasználva regionális szinten is nagyban javulhat Újpest helyzete.

Futurisztikus koncepció, ami már nem sci-fi

A harmadik koncepciót, vagyis a megújuló energiaközösségek tervét Mármarosi István mérnök-közgazdász vázolta fel. Mint kifejtette, a társasházi tetőfelületek hasznosításával például hatékonyan lehetne fedezni a háztartási energiaigényt, azzal pedig, hogy a termelés központjai közelebb kerülnek a felhasználókhoz, kiküszöbölhetők a rendszerben jelenleg meglévő egyenlőtlenségek.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Ez komoly beruházásokat igényel, de óriási megtérülése is lesz”

– fejtette ki, hozzátéve, hogyha Magyarországon létrejönne 400 ilyen energiaközösség, akkor azzal fel lehetne számolni a központosított energiatermelésből és a decentralizált fogyasztásból fakadó hazai energiapazarlást. Az energiaközösségek tagjai a lakosság mellett a helyi vállalkozók, a közintézmények és az önkormányzat lehetnek.

Befűtenek Újpestnek

Márkházai Sándor, a LEHEL Radiátorgyár tulajdonosa a komplex fűtés-korszerűsítést lehetővé tevő Otthon Melege Program tapasztalatairól szólva közölte: a közös képviselők felelőssége, hogy a társasházak tudjanak pályázni a klímavédelmi szempontból is fontos fejlesztési munkálatokra.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Kiemelte, hogy erre országos szinten a IV. kerületben van a legnagyobb fogadókészség:

„Az újpesti projektcsomag önmagában 1 milliárd 162 millió forintos támogatást nyert el. Ezzel itt egyedülálló módon valósult meg, hogy a kormány által meghirdetett EU-s forrásból egy ellenzéki vezetésű önkormányzat tudott sikertörténetet csinálni.”

Ennek hála a program első, 2021-es ütemében 2100, míg a második, 2022-es ütemében 1500 újpesti lakás teljes fűtés-korszerűsítésére került, illetve kerülhet sor. Hozzátette:

az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. által is támogatott korszerűsítések a várakozások szerint 30-35 százalékos rezsicsökkenést jelentenek majd.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,