Eredményes volt a szigor az Őszi Fényben

  •  
  •  
  •  

A koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások mindenkit megviseltek, de a szociális támogatásra szorulókat és a gondozókat különösen. Az Őszi Fény Integrált Gondozási Központ vezetőjével, Kósa Erikával beszélgettünk.

Mind lelkileg, mind fizikailag megterhelő időszakon vannak túl az Őszi Fény Integrált Gondozási Központ munkatársai – az idős ellátottakról nem is beszélve –, miközben természetesen tisztában vannak vele, hogy a vírusveszély még nem múlt el.

Kósa Erika, a Központ vezetője nem tagadja, hogy őket is derült égből villámcsapásként érte, amikor márciusban, egyik pillanatról a másikra Magyarországon is megjelent a járvány. A helyzet súlyosságát nem minden gondozott értette meg azonnal. A nyugdíjasházi lakók, akik önálló életvitelt folytatnak, eleinte nehezen fogadták el, hogy nem mozoghatnak szabadon, de nagyjából március végére, április elejére, a híradásokat figyelve rájöttek, hogy a szigorító intézkedések az ő érdeküket szolgálják.

A legnagyobb nehézséget kezdetben a védőfelszerelések hiánya okozta – maszkból azért akadt néhány, hiszen arra a szezonális influenzajárvány idején is szükség szokott lenni –, de az állandóan változó rendeletekhez való alkalmazkodás sem ment könnyen. A szigorú szabályok azonban néhány hét alatt rutinná váltak, köszönhetően annak is, hogy az idősek és a hozzátartozók is elfogadták ezeket.

Az Őszi Fény szolgáltatásai közül az Idősek Klubja március óta szünetelt – a veszélyhelyzet lezárása után, június 23-a óta újból működik a férőhelyek 50%-áig –, az intézmény munkatársai azonban napi kapcsolatban voltak a klubtagokkal – segítettek a vásárlásban, ügyintézésben, gyógyszerkiváltásban, és a házi étkeztetés megoldása is fontos volt.

Az intézmény dolgozói leginkább attól féltek, hogy ők maguk hozzák be kívülről a fertőzést, ezért is volt fontos, hogy önkormányzat segítségével sikerült háromszor is letesztelni mindenkit az Őszi Fény két telephelyén. A Magyar Honvédség emellett, az országos tiszti főorvos utasítására, május közepén általános fertőtlenítést is tartott az épületekben. Örültünk a központilag elrendelt honvédségi fertőtlenítésnek, mondja Kósa Erika, azzal együtt, hogy az intézmény dolgozói előtte is maximálisan teljesítették a vonatkozó előírásokat. A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt három hónap alatt egyetlen pozitív fertőzött sem volt – és erre nagyon büszkék az Őszi Fénynél.

Ahogy arról az Újpest Média is beszámolt, Müller Cecília országos tiszti főorvos feloldotta a látogatási tilalmat a szociális intézményekben, Kósa Erika azonban, saját hatáskörben, július 31-ig – vagy amíg az NNK másképp nem rendelkezik – szigorított a szabályokon. Az Őszi Fényben a látogatók fogadása megszabott időkeretben, délelőtt 9-től 11-ig, illetve 15-től 18 óráig lehetséges. A vendégek maszkban léphetnek csak be, és maximum 30 percet maradhatnak. Egy gondozott egyszerre csak egy látogatót fogadhat, lehetőleg a kertben, ott ugyanis könnyebb a kétméteres távolságot megtartani. A gondozottak ki is mehetnek a családjaikhoz, de ha egy munkanapnál hosszabb ideig vannak távol, akkor a visszatérést követően 5 napra izolációs szobába kerülnek.

Mivel foglalkozik az Őszi Fény Integrált Gondozási Központ?
Újpest Önkormányzatának szociális intézménye, ahogy azt a neve is mutatja, sokrétű feladatkört lát el. Az Időskorúak Gondozóházát, a szakellátás keretén belül, olyan időskorú rászorulók vehetik idénybe (maximum két évig), akik még részben önellátóak. Az Őszi Fény munkatársai emellett szociális étkeztetést és (jelzőrendszeres) házi segítségnyújtást is biztosítanak, illetve a nappali ellátás részeként az Idősek Klubját is működtetik.

, ,