A fehérterrorban kivégzett újságírókra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

A fehérterror áldozataira, a 104 éve meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára emlékezett Újpest Önkormányzata február 16-án a gyilkosság helyszínén, az újpesti Duna-parton.

1920. február 17-én éjszaka a berendezkedő Horthy-rendszer egyik tiszti különítménye elrabolta a lap szerkesztőségéből a Népszabadság két újságíróját, Somogyi Bélát és Bacsó Bélát. A két szociáldemokrata újságírót a Külső Váci úton Újpestre vitték és a Megyeri Csárda és a Fővárosi Vízművek közötti partszakaszon revolverrel kivégezték, holttestüket a Dunába hajították.

A gyilkosság évfordulóján Újpest Önkormányzata és több civil szervezet az áldozatok emlékére állított, a Budapesti Vízművek területén található Somogyi-Bacsó emlékműnél tartott megemlékezést. Az eseményen Varju László országgyűlési képviselő és Dr. Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke mondott beszédet.

fotó: Várai Mihály

„Mit képviseltek ők és miért gyilkolták meg őket? Mert kiálltak a munkásosztály szociális helyzetének javítása, munkahelyi védelme mellett? Vagy mert kiálltak azért, hogy a munkásság kulturális és szociális értelemben is egyenrangúvá válhasson? Vagy azért, mert nem egyéni utakat, hanem közösségi megoldásokat kerestek? Szociáldemokrata mivoltuk miatt üldözték őket. A szociáldemokrácia számára világos, hogy a munkásság, a dolgozók, a nyugdíjasok helyzetének javításához egy igazságosabb társadalmat kell teremteni.” – fogalmazott beszédében Varju László.

Újpest Önkormányzatának nevében Déri Tibor polgármester, dr. Trippon Norbert és Perneczky László alpolgármesterek helyeztek el koszorút az emlékmű lábánál. A pártok és civil szervezetek koszorúzói között volt Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke is.

ÚN

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

, , , ,