Film készül Halassy Olivér életéből

  •  
  •  
  •  

Játékfilm készül az újpesti sportlegenda, Halassy Olivér életéből.

A Magyar Nemzeti Filmalap döntése alapján a Sopsits Árpád (A martfűi rém) rendezésben készülő 42 karcsapás című filmterv 19,85 millió forint gyártáselőkészítési támogatásban részesült. A rendező Tasnádi Istvánnal és Vészíts Andreával közösen írt forgatókönyve Halassy Olivér magyar sportlegenda életét dolgozza fel. A 42 karcsapás producere Ferenczy Gábor.

Halassy Olivér 1909. július 31-én látta meg a napvilágot Újpesten. Az olimpiai- és Európa-bajnok vízilabdázó és Európa-bajnok úszó az újpesti 1. számú fiú polgári iskolában végezte el tanulmányait. Nyolcévesen egy szerencsétlen baleset következtében amputálni kellett a bal lábát, azonban ez nem akadályozta meg kiemelkedő sportteljesítményeiben.

Az UTE úszója és vízilabda-játékosa volt. Tagja volt 1931-ben a párizsi, 1934-ben a magdeburgi, és 1938-ban a londoni Európa-bajnokságot nyert vízilabdacsapatnak, valamint az amszterdami olimpián második, 1932-ben a Los Angeles-i, 1936-ban a berlini olimpián az aranyérmet szerző csapatnak. Az UTE sportolójaként nyolcszoros úszó és 91-szeres vízilabda-válogatott volt. Összesen 36 bajnoki címet nyert, és 12-szer javított országos csúcsot.

Fizikai kondíciójára jellemző volt, hogy az 1500 méteres gyorsúszásdöntő, és a vízilabdadöntők között mindössze két óra állt rendelkezésére a pihenésre, mégis kiemelkedőt alkotott.

, ,