•  
  •  
  •  

Városunk ismét a Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum (UMSZKI) falán lévő emléktábláknál tisztelgett az elhunyt újpesti akadémikusok munkássága előtt. Ezen a napon nyílt meg a 95 éves szakképző iskola megújult és tágasabb helyre költözött múzeuma is, amely az intézmény nyitvatartása alatt ingyenesen látogatható.

1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását, 1997 óta ekkor ünnepeljük a magyar tudomány napját, és ekkor hajt fejet Újpest is – immáron 22. éve – így és itt nagy tudósai munkássága előtt.

A város emblematikus épületénél elsőként Szöllősy Marienne emlékezett, majd elhelyezte a tisztelet virágait Újpest Önkormányzata, az Újpest Városvédő Egyesület, az Újpesti Közművelődési Kör, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara, a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége, a Demokratikus Koalíció és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum.

A megemlékezés után nyitotta meg kapuit a 95 éves intézmény régi-új múzeuma is. Az Urbán Kornél tanár úr hagyatékán építkező izgalmas tárlat nemcsak tartalmában bővült, de nagyobb helyre is költözött, a kiállítás pedig nem csak a technika szerelmeseinek lehet érdekes, hiszen végigkíséri látogatóit a nagy múltú újpesti iskola történetén is, így sokan akár személyes emlékeikkel is találkozhatnak – mondta el az Újpesti Naplónak Ziegler Tünde Edit, a BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum igazgatója.

A múzeum az iskola nyitvatartási idejében, hétköznaponként 8-től 5-ig várja a látogatókat, de ha valaki e-mailben egyeztet, akár máskor is jöhet. Belépődíj nincs, ám aki segíteni akar az intézménynek, az az iskolai alapítványon keresztül ezt megteheti.

, , , , ,