Formabontó összművészeti rendezvénysorozatot mutat be Újpest

  •  
  •  
  •  

Újpest nemcsak a magyar ipar és a sport fellegvára, hanem a kultúráé is. Az irodalom, a zene és a képzőművészet is kiemelkedő szerepet játszik a kerület életében.

Tősgyökeres újpestinek tartotta magát a hedonista szegénylegény-költő, a „magyar Villon” Berda József, aki 14 éves korától egészen haláláig Újpesten alkotott. Minden idők legismertebb magyar költőnője, Kaffka Margit az újpesti I. Királyi Állami Polgári Leányiskola tanítónője volt a századelőn. S ha már az oktatás: elefántcsonttornyából ki-kitekintve kerületünk Könyves Kálmán Gimnáziumában tanított Babits Mihály, aki újpesti emlékeit a Kártyavár című regényében örökítette meg.

A sor szívet melengetően hosszú, és a mai napig jelentős művészek vallják magukat büszke újpestinek. Teljesség igénye nélküli a felsorolás: köztünk él Földes László Hobo, Trokán Péter vagy Harsányi Gábor színművészek.

Joggal formálódott meg tehát az igény arra, hogy összművészeti – irodalmi rendezvénysorozat jöjjön létre Újpesten. Annál is inkább, mivel a kultúráért felelős alpolgármester, Bedő Kata szívügye az irodalom, aki irodalomtanár édesanyjától örökölte és sajátította el a művészetek szeretetét. Az alpolgármester a közel­múltban felkereste hazánk egyik legjelentősebb irodalmárát: a kulturális szalonokat alapító és vezető Juhász Anna személye és ténykedése egyet jelent a minőségi kultúrával.

Bedő Kata

„Kissé hiányoltam a kerület életéből a szépirodalmi esteket, holott Újpest rengeteg művésznek adott és ad otthont. Azzal kerestem meg Juhász Annát, hogy indítsunk el egy olyan szalont, amely mind témája, mind fellépői tekintetében újpesti kötődésű.”

Bedő Kata alpolgármester hozzátette: a koncepció szerint nemcsak a kerület irodalmával, hanem képzőművészetével és zenéjével is foglalkoznak majd. Idén 120 éve született Újpest költője, Berda József. Annával együtt mindketten nagyon fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk és még közelebb hozzuk a személyét – mondta Bedő Kata.

Újpest összművészeti rendezvénysorozata a magyar költészet napján, április 11-én indul útjára, az idén 77 éves Hobo verses, zenés estjével.

Az irodalmi rendezvénysorozat szervezője, szerkesztője és „háziasszonya”, Juhász Anna az Újpesti Napló kérdésére elmondta, új formátummal találkozhatnak a nézők, egyfajta improvizatív „életbeszélgetésre” készül Hobóval az UP Pódiumon, ez jellemzi majd a rendezvénysorozat valamennyi programját.

Földes László

„Földes László kötetlen beszélgetésen mutatja be kedvenceit, de lesz közös felolvasás, és a szöveges részek között Hobo dalok is elhangzanak majd. Bízom benne, kiderül, miket olvasott a közelmúltban, hogy érzi magát a Covid után, miképp hagyta maga mögött az alkotói válságát, és az Újpesthez ezer szállal kötődő művész hogyan halad a könyvírással.”

Juhász Anna elmondta, szabad teret szeretne engedni az összművészeteknek Újpesten: az áprilisban kezdődő esteken népszerű és közismert művészek érkeznek majd az UP Pódiumra.

„Fontos, hogy tudatosuljon: az irodalom és a kultúra nem csak egy szűk kör kiváltsága. Szeretnénk minél közelebb hozni a polgárokhoz a kultúrát, hogy falak nélkül minél közelebb kerülhessenek egymáshoz a művészek és az érdeklődők. Hiszen az irodalom és a kultúra nem a könyvtárak mélyén bujkál, hanem a mindennapjaink része.”

Juhász Anna azt is elmondta, nem titkolt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Újpest irodalmára és művészeti kincsére.

Juhász Anna

„A kerület ezer szállal kötődik a művészethez, Újpest történetében benne van a kultúra. Éppen ezért a programsorozat valamennyi rendezvénye újpesti indíttatású lesz.”

Az irodalom nagyasszonya azt ígéri, hogy Földes László áprilisi estjét követően nyáron Trokán Péter érkezik hozzánk, és minden bizonnyal Grecsó Krisztián zenés estjét is megismerheti a publikum. Bedő Kata és Juhász Anna egyaránt úgy érzi, hogy a pandémia izoláltságát követően az emberek ki vannak éhezve a kikapcsolódásra és a személyes élményekre. Azt tapasztaltuk, hogy minden eddiginél nagyobb az igény a kulturális rendezvényekre és a személyes találkozásokra a kerületben. Hatalmas tervekkel várjuk a következő időszakot, hiszen rengeteg programmal készülünk itt, Újpesten –fejtette ki Bedő Kata kultúráért, oktatásért, kommunikációért és társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármester.

, , , , , ,