Fővárosi polgármesterek: nem az önkormányzatoktól, hanem az emberektől veszi el a pénzt a kormány

  •  
  •  
  •  

Egész Budapesten elindult a tájékoztató kampány, amellyel az ellenzéki vezetésű kerületek arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a kormány közelmúltban hozott rendeletei nyomán hatalmas veszélyben vannak az alapvető közszolgáltatások. A komoly nehézségek ellenére megszületett az az ígéret, hogy az alapvető szolgáltatásokat minden erővel fenn fogják tartani, de lesznek olyan területek, amelyekre 2021-ben nem jut pénz, ezért ideiglenesen le kell állítani.

Hétfő délután Karácsony Gergely főpolgármester, V. Naszályi Márta (I. kerület), Őrsi Gergely (II. kerület), Pikó András (VIII. kerület), Baranyi Krisztina (IX. kerület) és Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület) polgármesterek tartottak közös online tájékoztatót. Először a főpolgármester szólt a budapestiekhez, és elmondta, hogy a kormány rendeleteinek értelmében brutális mértékű forráselvonásra kell számítani a 2021-es évben: biztosított azonban arról, hogy a véghezvitelt a polgármesterek, amennyire csak a lehetőségek engedik, meg fogják akadályozni. Karácsony Gergely arra kérte azokat a vállalkozásokat, amelyek kevésbé szenvedték meg a járvány gazdasági hatásait, hogy ne éljenek az iparűzési adó felére csökkentésének lehetőségével, ezzel is támogatva a nehéz helyzetbe került önkormányzatokat.

„A tájékoztató kampánnyal az is célunk, hogy erős közösséget kovácsoljunk a budapesti polgárokból. Erre most nagy szükség van, nem csak a járványhelyzet, hanem a gazdasági megszorítások miatt is. Szeretném, ha világos lenne: ezeket a pénzeket a kormány nem az emberektől, hanem a kerületekben, városokban élő emberektől veszi el”

-fogalmazott a főpolgármester.

Cserdiné Németh Angéla konkrét számokkal tudott szolgálni. Azt mondta, csaknem tízmilliós az a napi összeg, amelyet a XV. kerület elveszít.

„Naponta 9,6 millió forintot von el a kormány kerületünk költségvetéséből január elseje óta. Ennyivel kevesebb pénz van arra, hogy fejlesszük a kerületet, eddig tehát összesen 168 millió forintos mínuszban vagyunk”

-mondta a polgármester. A kerület vezetője hozzátette: lesznek olyan beruházások, amiket le kell állítani, azt a pénzt pedig, ami megmarad, a működés fenntartására fordítják, hogy továbbra is legyen bölcsőde és óvoda, és hogy tiszták legyenek az utcák.

Tájékoztató plakát a pénzügyi háborúról Budapesten – fotó: Újpest Média

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester arról számolt be, hogy az elvonások miatt egy harminc éves folyamatot kell leállítani.

„Ferencvárosban az elmúlt harminc esztendőben folyamatosan újítottuk fel azokat a romos épületeket, amelyek elveszítése pótolhatatlan veszteséget jelentett volna az egész fővárosnak. Ezt a folyamatos felújítást, állagmegóvást biztosan nem tudjuk folytatni a 2021-es évben”

-mondta Baranyi Krisztina. Elmondta még, hogy a kilencedik kerületben a hét öt napján lehet ingyenes koronavírus-tesztre jelentkezni a Bakáts téren és az Ecseri úti metrómegállónál, és folyamatosan osztanak maszkot is, így meglátása szerint Ferencváros jól teljesít a járvány elleni védekezésben.

Pikó András, Józsefváros vezetője szomorúan közölte, hogy az elvonások miatt embereket kell elbocsátani a kerületnél.

„Olyan emberektől kell elköszönnünk, akikkel közös volt a jövőnk, és az ő életük most kettétörik. Történik mindez azért, mert a parlamenti képviselőnk, Kocsis Máté az élen jár abban, hogy kivéreztessék az önkormányzatokat. Politikai csata ez, egyáltalán nem arról szól, hogy a járvány miatt segítsük a gazdaságot.”

-fogalmazott szomorúan Pikó.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere azt mondta: jelenleg egyáltalán nem azt csinálja, amit akkor szeretett volna, mikor elindult a polgármesteri székért.

„A polgármesteri munkát nem azért választottuk, mert folyamatosan leveleket akartunk irkálni, ráadásul úgy, hogy még így is alig tudunk bármilyen konkrétumot. Tisztánlátás nélkül az egész önkormányzati munka alapvetően veszíti értelmét. Igenis szeretnénk tisztán látni végre abban, mennyi pénzt veszítünk el, mennyivel kevesebből tudunk működni”

-mondta Őrsi, aki hozzátette: büszke a budaiakra, amiért fegyelmezett viselkedést tanúsítanak immár lassan egy éve, a vírus első megjelenése óta.

Váradiné Naszályi Márta, a Várnegyed polgármestere azt mondta: hazugság a kormányzati kommunikáció azon megállapítása, hogy együtt sírnak és együtt nevetnek.

„Én jelenleg azt látom, hogy ők nevetnek, mi pedig sírunk, Míg az eddigi becsléseink szerint a Várnegyed idén 15%-al kevesebb pénzből tud majd működni, a Várban még mindig gőzerővel folyik a régi épületek renoválása a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Erre a programra már eddig is 200 milliárd forint ment el, és most nemrég további 73 milliárd forintot kapott. Összehasonlításul: ez a 73 milliárd forint önmagában elég lenne az I. kerület három és fél évi működtetésére.”

-fejtette ki a polgármesterasszony.

A tájékoztató kampány kerületünkben is folyik: Déri Tibor polgármester mai bejegyzésében azt írta, nem hagyják, hogy a kormány pénzügyi háború keretében vegye el a pénzt az újpesti lakosoktól.

, , , , , , , , , , , , ,