•  
  •  
  •  

Faápolási munkák zajlanak a fővárosi kezelésben lévő újpesti útszakaszokon. A vizsgálatok nyomán néhány fát ki kell vágnia a Főkertnek. Pótolni fogják őket, a szakemberek új fákat ültetnek a helyükre.

A Nádor utcában nagyjából 300 fát tart nyilván a Főkert Nonprofit Kft. Ennek nagyjából felét kell valamilyen módon kezelni. Vértesy Máté, a Főkert faállományi főosztályvezetője azt nyilatkozta, hogy körülbelül száz fán gallyazást, sarjazást, illetve kisebb lombveszteséggel járó beavatkozást kell elvégezni.

Húsz körül lesz azon fák száma, amelyeknél visszavágás is szükséges lehet. További tizenöt fa pedig olyan rossz állapotban van már, hogy biztonsági okokból ki kell őket vágni.

Gondos felmérés

Alapos mérlegelés előzi meg egy fa kivágását. A Főkert munkatársai a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott szempontrendszer szerint készítik el a vizsgálati diagnózist.

Fadiagnosztikai adatlap

A felmérés az adott egyed minden részére – a gyökérzetre, a gyökérnyakra, a törzsre, a koronaalapra és a koronára – kiterjed, ezeket egytől ötig osztályozzák; ahogyan az iskolában, itt is az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb jegy. Egy fát akkor vágnak ki, ha olyan mértékű az állapotromlása, amely kertészeti beavatkozással már nem menthető meg.

Eggyel sem lesz kevesebb

Vértesy Máté világossá tette: minden egyes kivágott fát egy esztendőn belül pótolnak. Erre határozat kötelezi a Főkertet. Extrém esetekben kérhető halasztás, de a Nádor utcában ilyesmi nem indokolt.

Ezért a beteg, elöregedett, veszélyes fák helyét új élet veheti majd át, gondosan kiválasztott példányokkal történik az újratelepítés, tette világossá a főosztályvezető.

Vizsgálat csúcstechnológiával

Egy fa állapotának felmérésekor nemcsak szemrevételezéssel, hanem mintavétellel, illetve a belső szerkezet csúcstechnológiás feltérképezésével is adatokat gyűjtenek a szakemberek.

Ahogyan az a minap a Nádor utcában kivágott fa esetében is beigazolódott, a törzs még alkalmas volt arra, hogy biztosítsa a tápanyagszállítást a lombozat felé, de a belső korhadás miatt a törzs állékonyságának mértéke már a veszélyes szint alá süllyedt.

, , , , , , , , , , ,