•  
  •  
  •  

125 éve alakult az Újpesti Fűszerkereskedők Társasága.

A fűszer- és vegyes árut forgalmazó kiskereskedők üzletei a 19-20. század fordulóján az élelmiszerrel és háztartási cikkekkel való ellátás alappillérei voltak a polgárosodó Magyarország városaiban. Gazdasági, társadalmi érdekeik védelmét szolgálta az 1894-ben alakult Fűszerkereskedők Országos Egyesülete.

Egy évvel később Újpesten is megalakult helyi szervezetük, az Újpesti Fűszer- és Vegyeskereskedők Társasága, mely összejöveteleit kezdetben Újpest első szállodájában tartotta az Árpád út és az Apponyi (ma: Mártírok) utca sarkán. Éppen száz évvel ezelőtt vette át az egyesület vezetését Holló József (1883-1953) fűszerkereskedő, aki több mint húsz évig vezette a 150-180 fős tagsággal rendelkező szervezetet. Alapvető tevékenységük a szakmai kérdésekben jelentkező gondok megoldása, jogi és szociális problémák segítése volt. Érdekvédelmi munkájuk, szervezeti életük megfelelő működéséhez saját székházra volt szükségük. 1928 júliusában döntötték el, hogy székház céljára megvásárolják a Deák Ferenc utca 45.-ben lévő, volt kaszinó épületét (ma egy része lakóház). A szükséges költség fele adományokból gyűlt össze, másik részét a Hermes Banktól felvett hitel fedezte. „A székház célja, amint nekünk Holló József ecsetelte – családias clubéletre való berendezkedés, kulturális célok terjesztése, szociális eszméket szolgálni és tagjaikat segélyezni” – írta az Ujpesti Napló.

Az említettek szellemében nagy jelentőséget kaptak az egyesület összetartozását segítő kulturális, szórakoztató rendezvények is. Nyár elején rendszeres kikapcsolódást jelentett a társaság tagjai és családjuk számára szervezett dunai élménykirándulás. Az Ujpesti Napló háromhasábos cikkben tudósított 1927. május 22-én a Pokolszigetre tett kirándulásról. A Duna Gőzhajózási Társaság Josef Carl nevű 1200 személyes luxus gőzhajója a Vigadó térről indult, majd az újpesti kikötőben vette fel az utasok többségét. „Impozáns jelenség volt, amint a rendezőbizottság tengerésztiszti sapkában sorfalat állt, rendezkedett és adta az utasításokat…” A játék korábban kezdődött: a szervezők már a plakátokon is úgy szerepeltek, mint a hajó erre a napra kinevezett tisztikara. Nyolcszáz főt meghaladó létszámmal indult Vác felé a gőzös. Indulás után Csillag Ignác és Deszberg Dezső a Corso mozi (Alkotmány moziként sokan emlékezhetnek rá) tulajdonosai egy operatőr segítségével örökítették meg az utazást, a filmet másnap a moziban le is vetítették az érdeklődőknek.  (Egy erősen sérült, megmaradt kópiát Holló József unokája adományozott a helytörténeti gyűjteménynek. A Magyar Filmarchívum segítségével nézhető DVD lett belőle.) Útközben tánczenekar, kártyaszoba, vicces versenyek szórakoztatták a közönséget. A Pokolcsárdában evés, ivás és értékes tombolatárgyak sorsolása várta a társaságot, a fiatalok futóversenyen is részt vehettek. Hazaindulás előtt a hajóról gyönyörködhettek tűzijátékban a kirándulók. Zeneszó mellett este 11 órára érkeztek az újpesti kikötőbe. A csodaszép hajót a következő években is igénybe vették, 1932-ben például Visegrádra kirándult vele a csapat.

Szöllősy Marianne

, , ,