Címke: Szöllősy Marianne

19
jan

Fél évszázada a város múltjáért

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény.
15
Már

Újságíró, Garibaldi dandártábornoka

A Megyeri Temetőben nyugszik Kossuth külügyminisztériumának fontos tisztviselője, Garibaldi tábornoka, aki nemzetközileg elismert újságíró is volt.
21
nov

Az újpesti órák és ékszerek mesterei

Az újpesti kis- és kézművesiparosok szakmai szervezete, az egységes Ipartestület 135 éve alakult meg. A tagság nagy száma és az ágazati sokszínűség tette szükségessé szakosztályainak megalakítását.
23
okt

Az újpesti példa – önálló történelem íródott

Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk, közöttük azokra az újpestiekre, akik az egyik legnagyobb „ellenforradalmi” per vádlottjai voltak. A politikai bosszútól fűtött vádiratban az ügyész a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedésben való részvételről és sok esetben köztörvényes bűncselekményekről is beszélt.
6
okt

Főhajtás a tizenhárom aradi vértanú előtt

Újpest önkormányzata a Görgey-szobornál emlékezett meg október 6-án a szabadságharc mártírjairól.
12
Sze

Újpest első művelődési háza

Szűkebb pátriánk első közösségi művelődést szolgáló létesítménye a mai Árpád út 66.-ban lévő Polgár Centrum épülete. Településünk alapításának 180. évében érdemes megismernünk egyik ikonikus épületünk történetét. Létrejötte, Újpestre jellemző módon, civil kezdeményezésnek köszönhető.
4
Júl

Gőzhajóval a Pokolszigetre

125 éve alakult az Újpesti Fűszerkereskedők Társasága.
20
jún

Tizian, a rejtőzködő fényképészmester és festőművész

Már nevét sem ismerték pontosan kortársai. Gerendai(y) Aladár (Arthur) fényképészmester, festőművész titokzatos életet élt. Személyi adataiban is csak a halála időpontja biztos.
7
feb

Körkép – Haranglábra gyűjtenek

...
10
jan

Helyi Érték – 2020.01.10.

...