•  
  •  
  •  

Az Újpesti Helytörténeti Alapítvány szervezésében 2022. no­vember 15-én lezajlott a XXIX. Helytörténeti Vetélkedő, amelyen a városrész középiskolásai mérték össze tudásukat.

A verseny házigazdája és rendezője a 2020. évi verseny győztese, az Újpesti Babits Mihály Gimnázium és Általános Iskola volt. A vetélkedő témája az újpesti olimpikonok 2000-2021 közötti szereplése, ezzel kapcsolatban pedig a város sportteljesítménye, szereplése, a sportéletet meghatározó személyiségek tevékenysége volt. A versenyzők előzetesen egy újpesti helytörténeti sétán vettek részt, amelyről beszámolót készítettek.

A helyszínen – az iskola könyvtárában – a csapatok négy kvíz-kérdéssort és kreatív feladatokat kaptak. A verseny gördülékenyen zajlott, a résztvevők aktívan végezték el a feladataikat. A vetélkedőt megtisztelte jelenlétével Bedő Katalin kulturális alpolgármester, és tanítványaiknak szurkolva, jelen voltak a részt vevő csapatok felkészítő tanárai is. A vetélkedőn négy csapat vett részt.

A feladatok megoldásának értékelése után a győztes az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium csapata lett. A diákok győzelmével az iskola elnyerte a két év múlva sorra kerülő vetélkedő rendezését. Második az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola, a harmadik az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium lett. A negyedik helyezést az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium nyerte el.

A csapatok teljesítményét a zsűri emléklappal és könyvjutalommal ismerte el, amelyet Bedő Kata alpolgármester asszony és a zsűri elnöke Iványi János, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnöke adta át. A zsűri elnöke a zsűri tagjainak (Dr. Kőrös András a Közművelődési Kör elnöke, Szöllősy Marianne az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke és Rojkó Annamária az Újpesti Helytörténeti Értesítő szerkesztője) nevében megköszönte a vendéglátó Babits Mihály Gimnázium magas színvonalú előkészítő és lebonyolító, valamint az előkészítő tanárok munkáját. Szöllősy Marianne külön megköszönte a Bródy Gimnázium három diákjának remek szereplését, akik felkészítő tanár nélkül érték el második helyezésüket.

Iványi János

, , , , , , , , ,