•  
  •  
  •  

Megemlékezést, kiállítást és látványos hadibemutatót tart ’56 tiszteletére Újpest önkormányzata, a Szent István téren.

Új kiállítást avatnak fel az ’56-os forradalom tiszteletére Újpest főterén, október 22-én. A Szent István téren látható molinókból álló tárlat azt mutatja be, mi és hogyan történt Újpesten, 66 éve.

„Fontos, hogy Újpest emberei megismerhessék a múltjukat, és ezt akár sétálva is megtehessék”

– fogalmazta meg Bedő Kata alpolgármester, aki hozzátette, komoly hagyománya van a köztéri kiállításoknak Újpest-szerte, legutóbb a Városnapokon Újpest iparnagyhatalmait mutatták be a Városháza előtt. A mostani, ’56-os molinó kiállítás a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény összeállításának, Szöllősy Marianne és Hirmann László közreműködésének köszönhető.

Fotó: Várai Mihály

Az október 23-án, 11 órakor kezdődő központi megemlékezésen dr. Trippon Norbert alpolgármester tart beszédet, ezután Papadimithriu Athina színművész produkciója következik, majd azonnal kezdetét veszi a haditorna. Ezt követően megkoszorúzzák a vértanúk emléktábláját, ami a Városháza falán található.

Fotó: Várai Mihály

Bedő Kata alpolgármester elmondta, tavaly akkora sikert arattak az ’56-os hadijátékok, hogy idén még komolyabb látványosságra számíthatnak a megemlékezők.

„Nemcsak a hadibemutató tekinthető meg, hanem rengeteg korabeli tárgyat is szemügyre lehet venni. Lesznek például veterán járművek, korhű és eredeti ruhákkal és eszközökkel”

– szögezte le Bedő Kata.

Fotó: Várai Mihály

A teljesség igénye nélkül, a megemlékezésen látható lesz Barikád utcakép, SZU-76 M rohamlöveg, BA64B páncélautó, ZIS-3 76 mm-es páncéltörő ágyú, Opel Olympia személygépkocsi az ’50-es évekből, Csepel tehergépkocsi az ’50-es évekből, Ural, Pannónia, MZ motorkerékpárok.

, , , , , , , , ,