Ha a magyarok 95 százaléka hordaná a maszkot, az visszafogná a járványt

  •  
  •  
  •  

A koronavírus mellett a szezonális influenzáról is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Kiss Róbert, az operatív törzs vezetőhelyettese a mai tájékoztatón közölte: a kötelező maszkviselés hiánya miatt több mint 400 esetben kellett intézkednie a rendőröknek. A kereskedelmi üzletekben is lépéseket tettek a szabályokat nem betartókkal szemben. Szabálysértés miatt 5 esetben döntöttek vendéglátóhelyek ideiglenes bezárása mellett 24 óra alatt.

Ennek ellenére szerinte a tendenciákból az látszik, hogy egyre kevesebben szegik meg a korlátozásokat.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos szerint továbbra is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma.

A vírusadatok ismertetése után közölte: folyamatosan vizsgálják, hogy a bevezetett intézkedések mennyire hatékonyak, illetve kell-e új lépéseket tenni a járvány megfékezése érdekében.

A tisztifőorvos szerint,

ha sikerülne 95 százalékos maszkviselési arányt elérni az országban, jelentősen csökkenhetne a vírus terjedésének mértéke.

Müller szerint csökkenteni kell az egészségügyre nehezedő terheket, ennek érdekében nagyon fontos, hogy mindenki a megelőzésre törekedjen és tartsa be a szabályokat.

Közölte:

önkéntes, célzott, csoportos gyorstesztelések indulnak a szociális, egészségügyi dolgozók, illetve nevelési, oktatási és bölcsődei dolgozók körében.

A cél, hogy ezeknek a szakterületeknek a működőképességét megőrizzék és megőrizzék az itt dolgozók egészségét.

A szezonális influenzával kapcsolatban elmondta:

“Ellenőrizzük, hogy mindenhol rendelkezésre áll-e influenza elleni oltóanyag. Eddig a Fluart oltóanyag 74 százaléka került felhasználásra. Van, ahová második szállítmány is kiszállításra került, és a héten egy harmadik szállítmányt is útjára bocsátunk.”

Működik a Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzafigyelő-szolgálata, amely azt állapította meg, hogy egyelőre alacsony az influenza elterjedtsége a magyar társadalomban.

, , , , , ,