Három és fél órán át kínoztak a betörők egy újpesti férfit

  •  
  •  
  •  

Elfogtak a rendőrök három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek egy újpesti férfi kirablásában; közülük ketten megkötözték, megverték és csonkítással fenyegették az áldozatot – közölte az MTI tudósítása szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Nyerges Béla elmondta, hogy a középkorú férfi maga jelentette be telefonon a rendőrségen, hogy

január 24-én megtámadták az otthonában, bántalmazták, megkötözték és elvitték az értékeit.

A sokkos állapotban levő férfi közölte: egyedül él a családi házában, 18 óra körül zuhanyozni ment, ekkor elment az áram. Műszaki problémára gyanakodott, ezért csak felkapott egy kabátot, kinyitotta a ház ajtaját, hogy kimenjen ellenőrizni a villanyórát, ekkor támadtak rá az elkövetők.

Két férfi már a küszöbön bántalmazni kezdte az áldozatot, aki a földre került. Ekkor visszahúzták a házba, ragasztószalaggal áttekerték a kezét és a lábát, illetve a szemét is ezzel kötötték be, majd ütni-verni kezdték a fejét, követelve, hogy adja át értékeit, mondja meg, mit hol találnak a lakásban.

A támadók két konyhakést szorítottak a férfi nyakához, arcához, füléhez, és egyebek mellett azzal is megfenyegették, hogy

levágják az ujjait, ha nem működik együtt.

A férfi azt mondta, hogy csak 5 ezer forint van nála, az elkövetők azonban 7 ezer forintot találtak a tárcájában, ezért ismét megverték.

Az alezredes elmondta azt is, az egyik támadó tudta, hogy van egy széf a házban, azért is bántalmazták a férfit, mert ezt magától nem árulta el. A nyitókódot a tulajdonostól megszerezve kinyitották a széfet, ám abban nem találtak értékeket. Ezután elvették a férfi két bankkártyáját, amelyek PIN-kódjait is kicsikarták áldozatukból.

Az egyik rabló ekkor otthagyta a társát, elment egy közeli bankautomatához és pénzt vett fel a kártyáktól. Ezt többször is megismételték úgy, hogy a férfit arra kényszerítették, hogy az interneten keresztül a bankjánál emelje meg a napi felvehető készpénzlimitjét.

Amikor látták, hogy több pénzt nem tudnak szerezni, a férfit egy másik szobában egy székhez kötözték, majd rázárták a ház ajtaját.

A bűncselekmény három és fél órán keresztül tartott.

A férfinak végül sikerült kiszabadítania magát, a hátsó ajtón kiosont, majd a kerítésen átmászva a szomszédjához menekült és ott kért segítséget.

A nyomozásról az alezredes elmondta: már az első órákban kihallgatták a szomszédokat, akik bár nem észlelték a bűncselekményt, felfigyeltek az utcában egy “idegen autóra”. Beszámoltak arról is, hogy tavaly az áldozat házán nagyobb felújítást hajtottak végre, az egyik munkáscsapat vezetőjét látták hasonló kocsival.

Az egyenruhások megtalálták az érintett autó rendszámát, ez alapján pedig a tulajdonost, egy nyírségi, többszörösen büntetett előéletű férfit, majd gyorsan a rendőrség látókörébe került még két férfi, őket összehangolt akcióban Mátészalkán és Budapesten fogták el.

A házkutatások során a VIII. kerületi lakásban megtalálták az áldozat mobiltelefonját, okosóráját, de még az elkövetéshez használt két konyhakést is. Ezeket a sajtótájékoztatón is bemutatták, továbbá egy piros cipőt, amelynek azért volt jelentősége, mert a hirtelen támadás miatt csak erre tudott visszaemlékezni a sértett.

A három gyanúsított közül ketten mindent tagadtak és nem tettek vallomást, harmadik társuk azonban őszinte, minden részletre kiterjedő vallomást tett. A férfi elmondta, hogy gyerekkoruk óta egy környéken laktak, ismerték egymást, a kivitelezésekkel foglalkozó L. Sándor segédmunkásként alkalmazta őket. Az egyik segédmunkás, K. András dolgozott is a megtámadott férfi házán.

A bűncselekményt T. János és K. András követte el, ők kapcsolták le a villanyórát is, míg L. Sándor a kocsiban várakozott, s ő fuvarozta K. Andrást is a ház és az ATM-ek között. Több körben 600 ezer forintot vettek fel a férfi számlájáról.

Az alezredes elmondta még, hogy az áldozat nem volt vagyonos ember, minden pénzét a házfelújításra költötte, ezért is volt üres a széf. Az MTI kérdésére közölte: az elkövetők azért gondolhatták, hogy a férfi vagyonos, mert a ház felújításakor mindig a széfből fizette ki a munkálatokat.

“Az csak egy érdekes fordulat az ügyben, hogy a két végrehajtó meglopta a főnököt is, hiszen az ATM-ből felvett pénzek egy részét időnként zsebre rakták”

– árulta el Nyerges Béla.

L. Sándor ellen betörések miatt is folyik eljárás, ezeket a férfi több esetben olyan helyszíneken követte el, ahol korábban szintén felújításokat végeztek.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint a három férfit felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, a személyi szabadság megsértése és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket, és elrendelték a letartóztatásukat.

, , , , , , ,