Helyben készült tengeri fogások

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Borvíkend jól megszokott gasztrokiállítói között idén új egységekkel is találkozhatunk. Az egyik ilyen a beszédes nevet viselő Fishmonger, ahol frissen készített halat és tengeri herkentyűket kóstolhatunk.

A Fishmonger története Budaörsön kezdődött. Az itt kialakított halfeldolgozó üzem mellett később halpiacot/halboltot hoztak létre. Pár éven belül végül megépült a híres Dokk Büfé is, ahol indusztriális környezetben, mégis piaci közvetlenséggel várják az érdeklődőket, hogy megkóstolják a kiváló minőségű, látványkonyhában készült ételeket. A Budaörsi Halpiacra a hét hat napján érkezik friss szállítmány a világ különböző pontjairól: Norvégiából, Új-Zélandról, Horvátországból vagy akár a Maldív-szigetekről.

A cég eleinte csak halfeldolgozással és nagykereskedelemmel foglalkozott, azonban mára már a folyamatos fejlődésnek és növekvő érdeklődésnek köszönhetően több étteremmel szolgálja ki a lakosság igényeit is. A színes kínálatban megtalálunk szinte mindent, ami a tengerhez köthető; bár felfedezhetünk egy-két édesvízi halfajtát (pl. pisztráng, akasztói ponty vagy szarvasi afrikai harcsa), a vállalkozás fő profilját azért mégiscsak a tengeri világ jelenti.

A Fishmonger célja az, hogy népszerűsítse hazánkban a halfogyasztást és ez többnyire sikerült is: nemcsak széles szortimentet biztosítanak az érdeklődőknek, hanem a konyhai nehézségeken is átlendítik a vásárlókat, legyen szó a halak kiválasztásáról vagy a receptúra kialakításáról, pontosításáról.

Az idei Borvíkenden igen sokszínű választékkal igyekeznek megmutatni a tengeri halak és herkentyűk összetett világát. A vendégek közvetlenül a jégpultból választhatják ki azt a finomságot, amit aztán helyben el is készítenek számukra.

Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint eldönteni, hogy tonhalat, ráknyársat, tintahalat, kagylót, esetleg osztrigát válasszunk a borunk vagy épp pezsgőnk kísérőjeként.

Hornyák-Kövi Franciska

, , ,