•  
  •  
  •  

„Ibike csak egy van!” − hangzott a jelszó az ország egyetlen női roma talkshow-ja, a NősziRom legutóbbi rendezvényén a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban szeptember 30-án szombaton. Az ezúttal is teltházas rendezvény vendége Balogh Ibolya óvodapedagógus, „mindenki Ibike nénije” volt, aki fél évszázada töretlen elszántsággal, szorgalommal dolgozik a roma gyerekek felzárkóztatásán, kulturális nevelésén.

fotó: Csoboth Edina

Balogh Ibolya a szabolcsi Nagyecseden nőtt fel, az oláhcigány kultúra és zene bölcsőjében, ahonnét a cigány népzene legjelesebb képviselői indultak. Ő volt az első érettségizett roma nő a településen, férje, Balogh János − aki gyakran és szívesen intézte a helyi cigányság ügyes-bajos dolgait − segítségével a nagyecsedi óvodában kapott állást, a tanács legnagyobb örömére, hiszen így a roma gyerekeket egy „közülük való” óvónő gondjaira bízhatták. Később Ibolya és a férje Budapestre költöztek, ahol az óvónő csatlakozott a rákospalotai Cigány Ház (Romano Kher) közösségéhez.

Harminc éven keresztül dolgozott a roma mozgalom nyári táboraiban többek között Balatonszemesen, a Velencei-tónál és Visegrádon, ahol meséket, énekeket, mondókákat tanított a kicsiknek, bevezette őket a roma folklórba és nyelvbe, segítette az egészséges identitásuk kifejlődését. Ibike néni ma is éppolyan aktív, mint valaha, jelenleg az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai óvodájában gondoskodik nincstelen, mélyszegény családokból származó, többségében roma gyerekekről; munkájának elismeréseként a Roma Sajtóközpont idén tavasszal az év hétköznapi roma hőseit elismerő Aranypánt-díjra jelölte.

fotó: Csoboth Edina

A NősziRom klubestjén (ezúttal is Daróczi Tímea műsorvezetésével, Szántó Marietta és Váradi Éva házigazdák közreműködésével) megidézték az egykori táborok hangulatát, közös zenéléssel, sok nevetéssel, nosztalgiázással, anekdotákkal; a vendégek között megjelentek a táborokban, Ibike néni kezei alatt nevelkedett gyerekek (ma már felnőtt, családos emberek), az óvónő kollégái és családtagjai, köztük Rézműves Melinda néprajzkutató, Mendi Rózsa pszichológus, gyógypedagógus és Daróczi Gyula pedagógus. Tiszteletét tette a klubesten az Oltalom Karitatív Egyesület alapítója, Iványi Gábor metodista lelkész, akit több mint négy évtizedes barátság fűz Ibike nénihez.

Többen érkeztek különleges ajándékkal: Csányi Dávid színművész mesét mondott Ibike néni tiszteletére, Jónás Andrea színművész-énekesnő, Horváth Mónika énekesnő és Stefano, vagyis Lakatos János (civilben Ibike néni veje) pedig egyaránt dallal készült. Az oldott, családias légkörben telt este végén a résztvevőket gulyásleves és szabolcsi módra készült töltött káposzta várta. Az Újpesti Roma Önkormányzat által szervezett NősziRom klubestsorozat a felzárkóztatást segítő újpesti VEKOP részeként jött létre.

Rudolf Dániel

, ,