Ideje gondoskodni az énekesmadarakról

  •  
  •  
  •  

Nemcsak a gyönyörű, színpompás virágok ékesítik kertjeinket és parkjainkat, hanem az ott élő énekesmadaraink is, akik szépségük mellett szinte egész évben hasznos szolgálatot tesznek számunkra.

Sajnos a klímaváltozás miatt az énekesmadarak természetes élőhelyei leromlottak, táplálékbázisuk szűkül, a szélsőséges időjárási elemek őket sem kímélik. Mindezek hatására tollas barátaink egyedszáma az elmúlt években drasztikusan lecsökkent. Azért, hogy megóvjuk őket, és megháláljuk szolgálatukat, bizony mi is tehetünk.

Kis odafigyeléssel és munkával átalakíthatjuk kertünket vagy erkélyünket madárbarát hellyé. Ha lehetőségünk van, készítsünk egy kis tavacskát, vagy helyezzünk ki madáritatót számukra. A madarak itatása egész évben fontos feladat. Az itatóban mindig legyen friss víz, amelyről ne csak a nagy kánikulában, de télen se feledkezzünk meg. Naponta egyszer ellenőrizzük az itatót, és ha a víz elfogyott, pótoljuk, vagy ha befagyott, akkor a jég eltávolítása után hideg vízzel újra töltsük fel azt.

Búvó- és fészkelőhelyet nyújtó növényzet ültetésével, nagyobb bokrokra, fákra, vagy az erkélyünk zavarásmentes sarkába kihelyezett mesterséges odúkkal segíthetjük szaporodásukat. Az úgynevezett B típusú odúkat hamar birtokba veszi a széncinege, kék cinege, a veréb, az eresz alá telepített C odúnkba pedig barázdabillegető, házi rozsdafarkú költözik majd be előszeretettel.
Ültessünk a madarak által kedvelt bogyós termésű bokrokat, vagy olyan virágos növényeket, amelyeket a rovarok is örömmel látogatnak. Madáretetők kihelyezésével és feltöltésével pedig a téli időszakban megfelelő táplálékot biztosíthatunk számukra, de ne feledjük, hogy a PET-palackból készült etetők csak otthonra valók, soha ne helyezzük őket erdőkbe, mert a műanyag hamar a földön végzi, és mérgezi a talajt. Fontos továbbá, hogy sózott szalonnát vagy kenyérféléket soha ne tegyünk ki számukra, mert azzal végzetes hibát követünk el. Az etetőkbe olajos magokat, de elsősorban napraforgót, kölest, felvágott almát, zöldségeket tegyünk, egyesek szívesen fogyasztják a sózatlan szalonnát, a faggyút vagy a hájat is. Fontos, hogy ha az etetést elkezdtük, akkor a fagyok kezdetétől a hóolvadásig folyamatosan végezzük ezt a feladatot. Azonban az enyhe idő megérkezésével az etetést be kell szüntetnünk, mert ilyenkor már megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék áll rendelkezésükre.

Fáradozásunk nem marad jutalom nélkül: madárbarát kertünkben és erkélyünkön nem kell aggódnunk a megjelenő rovarkártevők miatt, hiszen az énekesmadarak a leghatékonyabbak azok biológiai szabályozásában. A szürke légykapó, mint ahogy a neve is jelzi, apró legyekkel táplálkozik, a széncinege a fiókái etetéséhez főleg kisebb hernyókat gyűjt, és egyes madarak a fiókanevelés időszakában akár másfél kiló rovart is képesek megfogni két hét leforgása alatt. Az énekesmadaraink gyönyörű dalaival köszöntött hajnalok pedig minden fáradságért kárpótolnak bennünket.

, , ,