Idén is megitatták az újpesti Villon szobrát

  •  
  •  
  •  

Február 1-jén, születésének évfordulóján a hagyományoknak megfelelően ismét megemlékeztek Berda József újpesti költőről a róla elnevezett utcában álló szobránál.

Az ünnepélyes koszorúzáson ezúttal sem maradhatott el a „csavargó költő” emlékmásának jelképes megitatása: a bacchuszi örömöket közismerten kedvelő poéta szobrát ezúttal egy üveg fehérborral locsolták le tisztelői. Az önkormányzat nevében Bedő Kata kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester helyezett el koszorút, illetve a Habitat For Humanity és Újpest Szociális Intézménye képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Az alpolgármester az Újpesti Naplónak elmondta, hogy ezzel a méltóságteljes megemlékezéssel véget ért a magyar kultúra napja köré szerveződő kéthetes rendezvénysorozat:

„Rendkívül eseménydús két hétre tekinthetünk vissza, büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy olyan rendezvényeket valósíthattunk meg, illetve kelthettünk újra életre, amelyekkel Újpest lakóinak is nagy örömet szerezhettünk.”

Bedő Kata azt is elárulta, hogy április 11-e, a költészet napja alkalmából is hasonlóan gazdag kulturális programsorozattal készül a városvezetés. Kiemelte, hogy számára kitüntető helyet foglalt el az események között a Városházi esték újra életre hívott, komolyzenei rendezvénye, amely a magas zenei művészeteket igénylők számára tölt be ismét egy fájó űrt. Külön örült annak, hogy a rendezvények iránt nagy volt az érdeklődés az újpestiek részéről, és teltházas eseményekkel vehette kezdetét a 2023-as év.

Szunyoghy András, többszörösen kitüntetett grafikus, festőművész, aki fiatal korában személyesen is ismerte Berda Józsefet, meghatottan idézte fel a múltat:

„1966-os halála óta őrizzük és ápoljuk Berda József emlékét. Amióta az előző, a városháza mögött álló szobrát ellopták (1990 körül – a szerk.), azóta itt, az új emlékműnél koszorúzunk. De a baráti kör már életében is rendszeresen megtartotta az őt ünneplő összejöveteleket, amelyeken 100-150 ember is összegyűlt az egykori Ady Endre Művelődési Házban.”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Emlékeztetett arra is, hogy eleinte Hován László, újpesti festőművész tartotta össze a Berda József Baráti Kört, az ő halálát követően pedig Schwott Lajos karikaturista – aki szintén mindenkit ismert a közösségből – vitte tovább a zászlót. Szomorúan említette, hogy sajnos a nagy költőt még személyesen ismerők sem lesznek már fiatalabbak, de évről évre fogyatkozva is tiszteletüket teszik egy főhajtás erejéig a szobránál.

„A régi, kisvárosi Újpesten mindenki ismerte Berda Józsefet, aki egy nagy tudású, szabadfoglalkozású művész és igazán különleges ember volt, akit mindenki szeretett” – mesélte Szunyoghy András, és elárulta, hogy a költőt több kisiparos is támogatta anyagilag, de az újpesti csibészek is jó viszonyt ápoltak vele. „Szerette az élet apró élvezeteit és a bort, ennek minden nap hódolt is, de sohasem láttuk tántorgó részegnek”

– emlékezett vissza a grafikus, aki a helytörténeti gyűjtemény számára megfestette Berda egykori, Gellért utcai lakásának bejáratát, és aki a mai napig élményként őrzi azoknak a Kakukk vendéglőben töltött közös italozásoknak az emlékét, amikor Berda Józseffel beszélgethetett – többek között arról, hogy hol voltak annak idején az újpesti kuplerájok.

, , , , , , , ,