Ingyen ad komposztáló edényeket és esővízgyűjtőket az önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Kedden a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság elfogadta és támogatta Trippon Norbert alpolgármester előterjesztését arról, hogy ingyenesen kaphassanak az újpesti lakosok esővízgyűjtőket és komposztáló edényeket. Így hát, akik nem szeretnék a kukába dobni például a hagyma vagy krumpli héját, vagy éppen az esővizet szeretnék öntözésre használni, feltétlenül jelentkezzenek.

“Kezdeményezésem, melyről a képviselő-testület várhatóan áprilisban hoz rendeletet, tökéletesen illeszkedik a „Zöld Újpest” koncepciójához. Terveink szerint az igények függvényében rendeljük meg ezeket az eszközöket. A 300 literes esővízgyűjtők mellett kétféle komposztálót, egy 900 literes, illetve egy balkonkomposztálót javasoltam”

– mondta el Trippon Norbert alpolgármester.

Az eszközöket természetes személyek, illetve zárt kerttel rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik. Az esővízgyűjtők igénylésének esetében feltétel, hogy az épület külső csatornával rendelkezzen, hiszen a 300 literes tartályt ahhoz kell majd csatlakoztatni. A komposztáló edények esetében a jelentkezők két típus közül választhatnak ki egyet. Vagy egy 900 literes újrahasznosított műanyag komposztálót igényelhetnek, vagy egy erkélyen használható balkonkomposztálót kérhetnek. Természetes személyek lakcímenként egy-egy eszközt, míg a társasházak és lakásszövetkezetek meghatalmazottja szintén egy-egy eszközt igényelhet.

Az újpesti lakosok nagyon nyitottak a zöld kezdeményezéseinkre. Nagy népszerűségnek örvendett tavaly az Izzó lakótelepen létrehozott első Újpesti Közösségi Tankert is, amit idén tovább folytatunk egy nagyobb, negyvenágyásos tankerttel. Folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket a díjnyertes „vadvirágos” ágyásainkkal kapcsolatban, most fejeződött be egy újabb kialakítása a Tél utcai osztósávban. De népszerűek az intézményeinkben telepített élő beltéri növényfalaink, illetve a sötét sétányokra illetve kutyafuttatókra kihelyezett napelemes térlámpáink is – tette hozzá Trippon Norbert alpolgármester.

A jelentkezést online az www.ujpesti­varos­gondnoksag.hu weboldalon keresztül egy adatlap kitöltésével lehet leadni, vagy postai úton az újságunkban lévő adatlappal lehet megtenni. A jelentkezési határidő: 2022. 04. 30. éjfél. A részletes felhívást és a jelentkezés feltételeit a www.ujpesti­varosgondnoksag.hu weboldalon olvashatják el az érdeklődők. Az ingyenes juttatás jogi alapját a képviselő-testület rendeleti formában biztosíthatja az áprilisi ülésén.

, , , , , ,