•  
  •  
  •  

Az a legjobb a nyárban, hogy a hűsítő Duna-parti fröccsök és a hétvégi strandolások mellett még a mozgáshoz is több kedvünk van, hiszen a szabadban vagy akár vízen is tehetjük. Bár a lakótelepen erre kevés esély látszik, jobb a helyzetünk, mint gondolnánk.

Tisztelet mindenekelőtt

A vízi sportokat tekintve a Duna sem veszélyesebb, mint egy állóvíz, vagy egy medence. A folyók és az evezés nagy szerelmesei szerint egyetlen dolgot kell szem előtt tartani: akárhogy is szeretnénk, a vizet nem mi uraljuk. Tisztelet jár neki. Azért mert a Duna vadregényes és élő, nem kell jobban félni tőle, mint egy mesterségesen kialakított medencétől, a szabályokat viszont mindenhol és mindig be kell tartani, akkor nem lehet baj.

Igazi kaland

A Duna újpesti szakaszán három helyszínen is segítséget kapunk, ha lapátot ragadnánk és vízre szállnánk. Az Újpesti Hajós Klub egy vízitúra csapat, akik Európa legtöbb folyóján jártak már. Hozzájuk bárki odamehet, minden segítséget megkap az evezéshez. Egy alapoktatás után részt vehet a túrákon. Minden nyáron szerveznek gyerektáborokat is, ahol a gyerekek egész nap játszanak, kenuznak, esznek, isznak.

A másik a sokak által jól ismert „csónakház”, ami a Budapesti Erőmű Vízitúra Szakosztálya, ehhez is bárki csatlakozhat. Ez annyiban más, mint a Hajós Klub, hogy itt mindenki teljesen önjáró. Az éves tagsági díj ellenében a tagok akkor visznek el hajót, amikor szeretnének, kitalálják az úti célt, és szabadon szelhetik a habokat. A harmadik lehetőség az egykori Tungsram Csónakházban van, amit most a Vasas Kajak-Kenu Szakosztálya üzemeltet. Ez egy versenyszakosztály, ahova olyanok jelentkezhetnek, akik versenyezni szeretnének.

Deszkára fel!

Egyre népszerűbb itthon is a stand up paddle board, vagyis a SUP. Ez egy szörfdeszkaszerű eszköz, csúszásmentes felülettel, melyen ahogy neve is mutatja, állva kell evezni. A mutatvány bárki számára elsajátítható, fejleszti az egyensúlyérzéket, állóképességet, továbbá nyugodtan mondhatjuk, hogy ki is kapcsol, mert ha stabilan elhelyezkedtünk a deszkán, onnantól csak evezni kell és élvezni a természet közelségét.

Több egyesület is szervez SUP-túrákat, mielőtt egyedül kelnénk útra, érdemes egy-két alkalommal közös evezéseken részt venni. Újpesten a fentebb említett Budapesti Erőmű Vízitúra Szakosztályához csatlakozva juthatunk SUP-deszkákhoz.

Visz a folyó

A futást lehet nagyon utálni vagy nagyon imádni. Azt hiszem, minden rajongó nevében beszélek, ha azt mondom, hogy egy hajnali vagy egy naplementei futás élményéhez semmi sem fogható. Egy dologgal lehet még fokozni: a vízparttal. Szerencsére az újpesti Duna-parton erre is van lehetőség, hiszen a vasúti híd lábától indulva egészen jó terepen hagyhatjuk magunk mögött a kilométereket.

Idilli levezetés

Évről évre Budapest-szerte egyre több csoportos órát tartanak a szabadban. Erre a jóga különösen alkalmas, hiszen a természet közelsége és a kellemesen simogató napfény még inkább segíti az ellazulást. A jóga szerelmeseinek érdemes résen lenni, és figyelni az újpesti Duna-parton lévő helyek Facebook-oldalát, hiszen idén is számos lehetőségük nyílik majd egy igazán hangulatos jóga órára.

Domján Vivien

, , , , , , , , ,