•  
  •  
  •  

Karácsony, a szeretet ünnepe sokunk számára elképzelhetetlen jótékonykodás és adományozás nélkül. Újpest város nemcsak az ünnepek idején, hanem egész évben, sőt, évek óta támogatja a rászoruló embereket és az állatokat is. Bedő Kata alpolgármesterrel együtt tekintettünk vissza a közelmúltra.

– A karácsonyi időszakban már hagyományosak a jótékonysági akciók Újpesten. Miért tartja ezt ilyen fontosnak?

– Három éve, 2020-ban indítottuk útjára az „Egy doboz szeretet” elnevezésű ajándékgyárunkat, amely során évről évre közel ezer nehéz helyzetben lévő gyermeket sikerül megajándékozni. Idén is a Szent István tér közelében felállított igluba várjuk a jóakarók által felajánlott cipősdobozokat. Bátran hozzák el az ajándékgyárba cipősdobozokba rakva azokat a jó állapotban lévő játékokat, amiket már meguntak a gyerekek, de szívesen várják az édességeket is és az iskolaszereknek, tanulást segítő eszközöknek is nagy a népszerűségük. Az önkormányzat egyeztet, majd eljuttatja a csomagokat azoknak az újpesti szervezeteknek, például az Újpesti Tanodának, az INTARZIA Újpesti Nagycsaládosok Egyesületének vagy az S.O.S. Krízis Alapítványnak, amelyek később személyre szólóan adják át az ajándékokkal megpakolt cipősdobozokat.

Ahogy az eddigi években, az ajándékokat rejtő dobozokat idén sem szükséges becsomagolni, majd a szervezők megteszik ezt. Azonban aki mégis becsomagolná, mindenképpen írja rá, hogy milyen korú és nemű gyermeknek való ajándékról van szó. Az INTARZIA egyesületet külön kiemelem, hiszen 2020 óta minden karácsonykor 500 ezer forinttal támogatja őket az önkormányzat: ez az egyesület körülbelül 50 gyermeket ajándékoz meg az ünnep alkalmával. Mintegy kilenc ilyen szervezettel, továbbá óvodákkal, iskolákkal is kapcsolatban állunk. Újpesten nem maradhat kisgyerek karácsonyi ajándék nélkül. Tavaly számos szervezet csatlakozott a mi újpesti ajándékgyárunkhoz: az Állatmentő Liga, az UTE és az UFC is hozott meglepetéseket. Az UP-ban tartott Mikulás-ünnepségen 250 mikuláscsomagot osztottak szét, és a Korizz a Mikulással eseményen se maradtak édesség nélkül a gyerekek.

– Új karácsonyi hagyomány vette idén kezdetét a Szent István téren, amely a társállatok megsegítését támogatja.

– Kisállatoknak, társállatoknak gyűjtünk egy önálló igluban idén decembertől. Tápot, játékot, fekhelyet lehet a rászoruló társállatoknak hozni. A mókusokról se feledkezzünk meg, számukra is várják az adományokat, az eleséget. Érdemes amúgy mostanában ellátogatni a Mókaligetbe, hiszen a hideg, havas időjárás előcsalogatta a mókusokat, rengeteg mókussal találkozhatnak most a kilátogatók. Szeretném kiemelni a Panzi Pet Kft.-t mint segítőnket, hiszen ez a cég tíz darab tizenöt kilós prémium kutyatápot adományozott.

Ahogy mindig, most is fontos munkát végez az önkormányzat állandó partnere, az Állatmentő Liga, hiszen Pataki Gáborék juttatják majd el az adományokat a rászoruló állatok gazdáinak.

fotó: Várai Mihály

– Visszatekintve az elmúlt esztendőkre, mely karitatív intézkedéseket emelné ki?

– Nem mehetünk el szó nélkül a COVID mellett, a világjárvány mindent felülírt. A járvány lecsengését követően, 2020-ban számos kezdeményezést indítottunk el, amelyek meg is valósultak, sokszor rendkívül szigorú egészségügyi és biztonsági előírásokat betartva. A karitatív munka szoros kapcsolatban áll egyebek mellett az állatvédelemmel. Ahogy erőnk engedi, folyamatosan támogatjuk partnerünket, az Állatmentő Ligát. Az önkormányzat állatmentő rohamkocsikat, egy lószállító autót is megfinanszírozott a ligának, és közreműködtünk abban is, hogy tavaly júniusban egy sürgősségi egészségügyi szobát vehessenek birtokba a telephelyükön, ahol akár műtéti beavatkozás is elvégezhető a kisállatokon. S ha már karácsony, kiemelném, minden kisállatra igaz, hogy ünnep közeledtével nem lehet örökbe fogadni, mert a társállat nem játékszer. Az Állatmentő Liga volt az első szervezet, amely megállapodott az újpesti önkormányzattal, hogy ünnepek közeledtével ne lehessen élő állatot árulni a kerületben, ezt rendeletbe is foglalták.

– 2020-ban Újpest Önkormányzata létrehozta az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alapot. Mi a szervezet célja?

– Az alap segítségével már több rászoruló család kapott segítséget, és egész évben lehetőségünk van befizetni jótékonysági célra szánt összeget. Ennek a támogatási formának most még nagyobb szerepe van, hiszen egy kormányzati döntés következtében sajnos megszűnt a kupakgyűjtés lehetősége. Önkormányzati rendelet határozza meg, hogy milyen problémákkal lehet igényelni az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap támogatását. Például támogatás nyújtható a rászoruló gyermekek életminőségének a javításához, iskolai tanulmányainak elősegítéséhez, súlyos betegségben szenvedő gyermekek gyógykezeléséhez. Ez jelentheti az otthonápoláshoz szükséges eszközök beszerzésének átvállalását, de a gyógykezelések finanszírozását is.

fotó: Várai Mihály

– Nem tartozik a klasszikus jótékonykodás fogalomkörébe, viszont az önkormányzat számos gesztussal támogatja az újpesti gyerekeket.

– Számunkra nagyon fontos ez a generáció. Volt már rá példa, hogy elromlott egy gyereknek a számítógépe, laptopja, s gátolta a tanulásban ez a helyzet. Mi minden ilyen esetben azonnal reagáltunk, és egyedi elbírálás alapján beszereztünk egy laptopot. Ugyancsak hagyomány, hogy újpesti tanévkezdő csomagot kapnak a kiselsősök az önkormányzattól, telis-tele iskolaszerrel. Az érettségizőknek is mindig kedveskedünk egy könyvvel, idén pedig egy gyönyörű természetvédelmi könyvet kaptak az ötödikes diákok.

– A közelmúltban egy országos összművészeti kezdeményezést is felkarolt Újpest.

– Városunkban rendezték meg a Random Shooting Day egynapos művészeti fotókiállítást november 29-én. Az egyetlen este bemutatott 65 fénykép Magyarország válogatott divatművészeinek koprodukciója révén született meg. A Random Shooting Day ezúttal is egy alapítványt segített a fotók árbevételéből: ezúttal az autizmussal élő személyeket támogató Nemzetközi Cseperedő Alapítványnak juttatták el az így befolyt összeget. Újpest önkormányzata is megvásárolt egy fotót, mert rendkívül fontosnak tartjuk mind az olyan kezdeményezéseket, mint a Random Shooting Day, mind pedig a különleges igénnyel élő gyerekek támogatását, fejlesztését.

Besztercey Judit

, , ,