Jövő szerdán emlékezünk a kommunizmus újpesti áldozataira

  •  
  •  
  •  

A megemlékezés 16:30-kor kezdődik a Görgey és Deák utca találkozásánál lévő parkban található 56-os emlékkőnél. A rendezvényen Déri Tibor polgármester és Gáspár Károly, az 56-os Szövetség Újpesti Szervezetének elnöke mond beszédet. A szervezők mindenkit szeretettel várnak, akik fejet szeretnének hajtani a kommunista diktatúra áldozatai előtt.

 

 

Az újpesti önkormányzat 2010 decemberében döntött úgy, hogy augusztus 5-ét a kommunizmus újpesti áldozatainak emléknapjává nyilvánítja. 1959-ben ezen a napon végezték ki Kósa Pált, az Újpesti Forradalmi Bizottság elnökét. A forradalom és szabadságharc vérbe fojtását követő megtorlás során az úgynevezett „újpesti perben” a 33 vádlottból 10-et ítéltek halálra, hármat életfogytiglani börtönre, a többiek között pedig összesen 217 év szabadságvesztést osztottak ki. A Legfelsőbb Bíróság július 28-i jogerős döntése hét halálos ítéletet hagyott helyben. A kivégzéseket július, augusztus és szeptember folyamán hajtották végre.

Újpesten már 1919-ben is követelt emberéleteket az első, 133 napos proletárdiktatúra. A június 24-én kitört antikommunista felkelés leverése után 9 embert végeztek ki.

, , ,