Karácsony: „Nem adjuk fel a Szabolcs utcát!”

  •  
  •  
  •  

Nem költözik ki a Szabolcs utcai hajléktalankórház, ameddig a kormány nem biztosít egy másik alkalmas épületet számukra – számol be Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Karácsony Gergely azt írja, a döntés azon az állománygyűlésen született, amelyen ő is részt vett. Hangsúlyozza: az intézményben folyó „kiváló szakmai munka nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti hajléktalanellátás nemzetközi mércével mérve is kiválóan helytállt a járványban.”

A kórház munkatársaival közösen úgy határoztak, „nem hagyjuk szétverni ezt a kiváló szakmai műhelyt! Nem hagyjuk magára a betegeinket, akiknek a sorsa megpecsételődne a kórház megszűnésével”.

A főpolgármester közlése szerint „nem adják fel” a Szabolcs utcai épületet, amíg a kormány nem biztosít más alkalmas épületet a munka folytatásához.

 

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő március 26-án mondta fel az ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést. A döntést akkor Karácsony „eszelős, embertelen politikának” nevezte. Az intézményben 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szálláslehetőséget is biztosítanak.

Hétfő délelőtti bejegyzésében a főpolgármester azt írta: “Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) kell az az épület, amelyben ma a főváros hajléktalan kórháza működik. Azt már nem tették hozzá, hogy az intézetnek azért kell kiköltöznie a Budapest belvárosában lévő székhelyéből, mert azt a kormány gyanúsan olcsón eladta egy Habony Árpádhoz köthető vevőnek. A piacinál jóval alacsonyabb árat azzal indokolták, hogy a vevőnek ingyen bérbe kell adni az épületet az azt használó intézetnek. De ki adna egy forintot is egy olyan épületért, amit utána ingyen kell bérbe adnia? Hát az, aki tudja, hogy a bérlő hamarosan másik állami ingatlanba költözik. Hogy ott épp egy kórház működik, az őket nyilván nem érdekli. “

, , ,