Karikó Katalin szerint nem túlzás, hogy magyar ész áll a vakcina mögött

  •  
  •  
  •  

A Covid-vakcina alapját kidolgozó magyar kutató a Szeretlek Magyarországnak nyilatkozva megerősítette, hogy a kormányfő felhívta őt telefonon. Az Orbán Viktor interjúja óta dühöngő asszonyság-vitáról nem akart beszélni.

“Az egyik volt tanítványom (…) azt mondta, hogy soha ne reflektáljak semmi ellenem szóló kommentre, ne keveredjek bele mások vitájába, az mind csak ZAJ”

– nyilatkozta a portálnak a miniszterelnök “kisújszállási asszonyság” megjegyzése kapcsán Karikó Katalin.

A magyar biokémikus elárulta, hogy Orbán valóban személyesen hívta fel telefonon, és tanácsot kért tőle.

“A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég –70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról”

– ecsetelte Karikó.

A minősítésre ugyan nem, arra azért reagált a kutató, hogy a kormányfő megfogalmazása szerint a Pfizer-BioNTech oltóanyag “magyar vakcina”, mert “amerikai pénz és magyar ész van benne”. Karikó Katalin szerint az utóbbi kijelentés egyáltalán nem túlzás:

“Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen) hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTechnél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett.”

, , , , ,