Kásler Miklós az orvosokra kenné a kórházak kiürítését

  •  
  •  
  •  

“Nyilvánvaló, hogy százmillió orvos-beteg találkozót nem én bonyolítok le, hanem az orvosok. Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta, aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban saját hippokratészi esküjével”

– többek közt így igyekezett áthárítani a kórházi ágyak felszabadításának felelősségét Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az orvosokra az Emmi által készített Miniszteri percek című PR-műsorban.

A 444 szemléjében emlékeztetett, hogy a bohózatba illő, alákérdezős produkció első részében a politikus még azt is tagadni igyekezett, hogy ő adott volna utasítást a kórházigazgatóknak arra, hogy akár súlyos, krónikus betegségben szenvedő pácienseket is küldjenek haza, hogy a járványhelyzet miatt fel tudják szabadítani ágykapacitásuk 60 százalékát.

Kásler az álinterjúban az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos értesülésekre is reagált. A miniszter olvasatában annyi történt, hogy ő maga kérte a belügyminisztert, Pintér Sándort, akivel “nagyon régi és mindkettőnk számára rendkívül gyümölcsöző” a kapcsolata, hogy “szervezési tapasztalatait” bocsássa az Emmi rendelkezésére.

A portál a Magyar Helsinki Bizottság közleményéről is beszámolt, mely szerint a szervezet pert indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen annak érdekében, hogy végre megkaphassák Kásler írásos utasítását a kórházi ágyak kiürítéséről.

A minisztérium ezt arra hivatkozva tagadta meg, hogy a döntés döntés-előkészítő anyag. A Helsinki Bizottság szerint a döntés nem döntés-előkészítő anyag, hanem maga a döntés, és mint ilyen, közérdekű adat, amit a nyilvánosság is megismerhet, de azt is írják, hogy még ha további döntéseket alapozna is meg, akkor sem minősülne döntés-előkészítő anyagnak, vagyis nem indokolt, hogy eltitkolják a pontos tartalmát.

, , , , ,