Kemény meccs az UP-ban – szurkolói ankétot tartott az Újpest 

  •  
  •  
  •  

Parázs hangulatú szurkolói ankétot tartott az Újpest FC. A rendezvényen az álláspontok nem közeledtek, ám fény derült rá, hogy  – legalábbis a tulajdonos szerint – mi a legfőbb akadálya a tradicionális címer visszaállításának.  

Roderick Duchâtelet  utoljára 2012 decemberében találkozott ilyen rendezvény keretei között között a szurkolókkal, így aztán sokan nagyon kíváncsian várták, hogyan kommentálja az elmúlt nyolc év igen sűrű történéseit. A tulajdonoson kívül Berta Csaba ügyvezető igazgató, Predrag Rogan vezetőedző, Simon Krisztián csapatkapitány, illetve Banai Dávid kapus válaszolt a kérdésekre.  

 

 

 A Viola Fidelity szurkolói csoport előre jelezte: nem látják értelmét az ankéton való részvételnek mindaddig, amíg a hagyományos címert vissza nem kapja a csapat. Szintén a címerügy megoldatlanságára hivatkozva utasította vissza a meghívást Őze István, az UTE elnöke is. Természetesen ez a kérdés ébresztette a leghevesebb indulatokat a jelen levőkben is. Előtte azonban még esett néhány szó a csapat játékospolitikájáról és közelmúltbeli teljesítményéről is.  

 

 

Matematikai egyenlet

Roderick Duchâtelet elmondta: mozgalmas az idei átigazolási szezon, hiszen a járvány miatt nehezebb anyagi helyzetbe került klubok sorra „tolják ki a piacra” a nélkülözhetőnek vélt játékosokat, a karantén miatti csúszások pedig számos focista „ingyenes igazolását” tehetik lehetővé. Arra a kérdésre, hogy az Újpest miért részesíti előnyben a külföldi játékosok igazolását, a tulajdonos lakonikus tömörséggel úgy válaszolt: „Ez egy matematikai egyenlet. A világon sokkal több nem magyar futballista van, mint magyar.” Többen érdeklődtek arról, miért engedett el a klub olyan sikeres játékosokat, mint Feczesin Róbert, vagy korábban Mbaye Diagne és Szélesi Zoltán, illetve miért készül távozásra Novothny Soma is? Duchâtelet ezeket a szakításokat elsősorban anyagi okokkal magyarázta, szerinte a focisták egyszerűen jobban szerettek volna keresni, ezért szegődtek el máshová.  

A hangulat akkor kezdett el forrósodni, amikor a csapat előző szezonja került szóba. Többen felháborodottan kérték számon a tulajdonost, hogy korábban „erős Újpestet” „az aranykor visszatértét” ígérte. Elhangzott ugyanakkor olyan vélemény is, amely szerint az újpestieknek inkább „hálásnak kellene lenniük” Roderick Duchâtelet-nek, hogy „megmentette a csapatot”, s aki elégedetlen, az „vegye meg a klubot”. A tulajdonos szerint a sikerek elmaradásának fő oka, hogy, amikor megvásárolta a klubot, rá kellett jönnie, hogy az sokkal rosszabb állapotban van, mint, ahogyan őt erről informálták.  

 

 

A mágikus 0,25%

A vita igazán akkor vált hevessé, amikor a címerügy került terítékre. Az Újpest FC vezetése korábban azt hangsúlyozta, hogy a népszerűtlen új logó bevezetésének fő oka az utánpótlásnevelés kettészakadása volt, s ennek egységesítése a legfontosabb feltétele a hagyományos címer visszaállításának. Berta Csaba leszögezte, hogy “ezt a kérdést sem „engedtük el”. Ám Roderick Duchâtelet ezúttal a tradicionális jelkép visszaadását már elsősorban az Újpest FC-t működtető cégnek az UTE kezében levő 0,25 százalékos tulajdonrészének megvásárláshoz kötötte. A tulajdonos és az ügyvezető igazgató is hangsúlyozta, hogy ez a tulajdonjogi társbérlet a mindennapos működésben komoly fennakadást okoz, ám, ha egy kézben lenne a cég 100 százaléka, ezek a gondok megoldódnának, s a régi címer is visszakerülhetne a mezekre. Megkérdeztük, hogy, ha az Újpest FC és az UTE is a hagyományos címer visszaállítását szeretné, akkor mi hiányzik a 100 százalékos egyetértést igénylő döntéshez. Válaszában Duchâtelet leszögezte: neki elsősorban az UTE vezetésével van problémája, s, ha a jelenlegi konstellációban állítaná vissza a címert, akkor „visszamennék egy börtönbe, ahonnan már kiszabadultam”. Több felszólaló is elfogadhatatlannak nevezte ezt az álláspontot, és követelték a tradiconális jelkép azonnali visszaállítását. Volt, aki egyenesen „kutyakomédiának” nevezte az elhangzottakat, egy másik hozzászóló angolul olvasta a tulajdonos fejére: „Ön nem üzletember, nem gentleman, csupán egy elkényeztetett gazdag gyerek!”. A bizalmatlanság légkörét egy keserű poént elsütő hozzászóló foglalta össze talán a legjobban: „Ön tök jó fej lenne, ha nem ön lenne”.

 

 

 

 

Roderick Duchâtelet elismerte, hogy az elmúlt kilenc évben követett el hibákat, ugyanakkor hozzátette „folyamatosan pumpálom a pénzt a csapatba, és nem kapok mást, csak panaszáradatot” de „ha én nem vagyok, ez a klub már eltűnt volna”. Leszögezte azt is, hogy, ha valóban minden probléma okának őt tartják a szurkolók, akkor ő szívesen eladja az Újpestet, csak kapjon egy megfelelő ajánlatot. 

 

 

Aki visszaadta a csapat lelkét

A mindkét oldalról egyre szenvedélyesebb, személyeskedéstől sem mentes vitát az este pozitív hősei, Predrag Rogan, Simon Krisztián és Banai Dávid megszólalásai oldották. A két játékos leszögezte, hogy jövőjüket is lila-fehér színekben képzelik el, nem készülnek távozásra a klubtól. Simon elmondta azt is: készen áll az előtte álló feladatokra, és úgy véli, mostanra összeállt az a keret, amely sikerre vezetheti az Újpestet. 

 

 

 A szerb vezetőedző szavai szerint azon dolgozik, hogy „az Újpestet minél kellemetlenebb ellenféllé tegye”. „Attól a perctől kezdve, hogy a kezdőrúgás megtörtént, csak az érdekel minket, hogy méltóak legyünk a csapat mezéhez! – szögezte le a szakember heves helyeslés és taps közepette. Az egyik hozzászóló megállapítása szerint „Predrag visszaadta a csapat lelkét”.

 

 

, , , , , ,