Kevesebbet kell várni a CT- és MR-vizsgálatra, nem drágul a temetkezés

  •  
  •  
  •  

 

A járvány miatt kiszámíthatatlan őszi időszak, illetve a veszélyhelyzet alatt elhalasztott előterjesztések miatt csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze Karácsony Gergely főpolgármester.

A napirend egyik legnagyobb érdeklődést és vitát kiváltó pontja a temetkezési díjak tervezett emelése volt. Illetve csak lett volna, mert az előterjesztő DK végül visszavonta a javaslatot, mert nem tartják „időszerűnek és társadalmilag előkészítettnek” a döntést – írja az Index. Közleményükben hozzáteszik: “felháborítónak tartjuk, hogy miután a magyarok életükben is a világ legmagasabb áfáját fizetik, a kormány még a haláluk után is ezzel sújtja őket és gyászoló családjaikat”.

A közgyűlés határozott arról is, hogy október elsejétől hét napon belül időpontot kell kapniuk a CT-, illetve MR-vizsgálatra azoknak a budapestieknek, akiknél a daganatos betegség gyanúja áll fenn. További három napon belül pedig magát a leletet is el kell juttatni hozzájuk.

Az előterjesztésről Déri Tibor Facebook-oldalán tegnap azt írta: ezzel akár a felére is csökkenhetnek a diagnosztikai várólisták. Az újpesti polgármester emlékeztet: „még tavaly év végén egyezett meg a kormány és a főváros, hogy 5 éven keresztül évente 10 milliárd forintot biztosít a kerületeknek az Egészséges Budapestért Programban, cserébe az Atlétikai Stadion felépülhet. A 10 milliárd forintból évente 2 milliárd forintot CT és MR vizsgálatok vásárlására szán, amivel a jókorára dagadt várólisták csökkenthetők”.

 

‼️Mai napon Karácsony Gergely főpolgármester és Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok jelentette be, hogy a fővárosban…

Közzétette: Déri Tibor – 2020. augusztus 26., szerda

 

Hozzáteszi: a tavalyi évben a kerületben 4.152 db CT- és 1.447 db MR-vizsgálatot végeztek el. A most elfogadott döntés értelmében az újpestiek plusz 1.868 db CT- és 559 db MR-vizsgálathoz juthatnak az Egészséges Budapestért Program segítségével.

Az előterjesztést egyébként a közgyűlés egyhangúlag fogadta el, igaz, előtte a fideszes képviselők szükségesnek érezték, hogy az előterjesztő Havasi Gábor aláírását kifogásolják, mert szerintük a momentumos politikus nevének végéről lemaradt az „i” betű.

A közgyűlés döntött az Idősügyi tanács felállításáról, és arról is, hogy a fővárosi fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozói a heves tiltakozást kiváltó törvénymódosítás ellenére is közalkalmazotti státuszban maradnak. Ezt egy keretszerződésben biztosítják számukra, amelyet a Budapest vezetése, a fővárosi kulturális intézmények dolgozói és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezete között létrejött tíz évre szóló háromoldalú megállapodás rögzít.

, , , ,