Kiállítás emlékeztet a Don-kanyar hőseire és áldozataira Újpesten

  •  
  •  
  •  

Szabadtéri kiállítás nyílt az újpesti főtéren a Don-kanyarban elesett magyar katonák emlékére.

A mobilkerítésekre szerelt molinókon a 2. magyar hadsereg keleti frontra küldésének előzményeit, a magyar katonák harcait és tragédiáját ismerhetik meg az érdeklődők.

 

 

A magyar haderő mintegy harmadát kitevő kontingens 1942 tavaszán-nyarán érkezett meg a frontra. A súlyos vérveszteségeket követelő nyári hídfőcsaták után a megfogyatkozott, legyengült hadsereg ősszel védelemre rendezkedett be a Don partján. A Vörös Hadsereg 1943. január 12-én indította meg végzetes, elsöprő erejű támadását. A magyar katonák borzalmas hidegben, éhezve és fázva vették fel a küzdelmet a nyomasztó túlerővel szemben. Az arcvonal 16-ra összeomlott, másnap elrendelték a visszavonulást. Rengetegen azonban soha nem tértek haza szeretteikhez.

 

 

A 2. magyar hadsereg alig egy esztendő alatt mintegy 128 ezer honvédet és munkaszolgálatost vesztett el, közülük nagyjából 50 ezren estek el. Nem várt sokkal jobb sors a fogságba esettekre sem, többségük a hadifogolytáborba szállítást sem élte túl. Mindössze 3-4 ezren tértek haza Magyarországra embertelen szenvedések után.

A kiállítás a Jobbik, illetve Czigler László alpolgármester és Szabó Balázs önkormányzati képviselő szervezésében jött létre, a molinók megalkotásában közreműködött Baucsek Rajmund történész és Bernolák Béla fotográfus.

 

 

Czigler László az Újpest Médiának elmondta: a 78 évvel ezelőtti don-kanyari katasztrófa a 20. század egyik legnagyobb magyar tragédiája volt, amely nagyon sok újpesti áldozattal is járt. Hozzátette: a traumát csak elmélyítette, hogy a háború után évtizedeken keresztül beszélni is tilos volt arról, mi történt a keleti fronton, a rettenetes megpróbáltatásokon átesett hazatért veteránokat hallgatásra ítélte a kommunista diktatúra. A hősi halottakra emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk legszentebb kötelessége – szögezte le az alpolgármester.

 

 

Baucsek Rajmund hangsúlyozza: a kiállítás nem ítéletet mondani, hanem emlékeztetni szeretne. Többek közt arra is, hogy a 2. magyar hadsereg kálváriája múltunk azon kevés tragédiája közé tartozik, ahol egyszerre beszélhetünk hősökről és áldozatokról is. A don-kanyari katasztrófa nagyon sok magyar család és majd’ minden magyar település számára személyes drámák sokaságát rejti – mutat rá a történész. Éppen ezért indult útjára ez a vándorkiállítás, amelynek első állomása Újpest, és amelynek keretében igyekeznek mindenhol a helyi vonatkozásokat – városunkban Bernolák Béla újpesti tisztiorvos történetét – megjeleníteni. A molinókkal legközelebb a Nyugati téren találkozhatunk.

, , , , , ,