•  
  •  
  •  

A karácsonyi időszakban se feledkezzünk meg az olvasásról! Könyvajánlónkban összeszedtünk néhány izgalmas olvasmányt a hosszú téli estékre.

Murakami Haruki: Egyes szám első személy

Geopen, 2021. 167.o.

Murakami kötete nyolc novellát tartalmaz, amelyeknek jellegzetessége az, hogy mindegyik egy-egy személyes vallomásként értelmezhető. A nosztalgikus hangulatú, egyes szám első személyben íródott történetek elgondolkodtatják és meg is nyugtatják az olvasót. Néha nem teljesen egyértelmű, hogy a szerző valós vagy fiktív eseményeket mesél el, hiszen a hétköznapi helyzetekből egy pillanat alatt már egy szürreális világban találjuk magunkat. Talán pont ez az író népszerűségének a titka, na meg az a hihetetlen képesség, hogy megteremtse a jól ismert „Murakamis” atmoszférát. Ennek köszönhetően a kötet olvasása közben úgy érezzük, mintha egy régi ismerős az addig nem hallott emlékeit tárná fel előttünk.

Stefan Ahnem: A fantom

Animus, 2022. 494.o.

A skandináv krimik kedvelőinek mindenképpen érdemes elolvasni a stockholmi születésű Stefan Ahnhem pszichológiai thrillerét. A kötet egy sorozat első része, az amerikai sorozatgyilkos krimi és a skandináv krimihagyomány tökéletes keveréke. Az események filmszerűen pörögnek előttünk (jóllehet ennek egyik oka az, hogy az író több mint húsz évig forgatókönyvíróként dogozott), miközben egyre jobban megismerjük a gyilkost és a családi problémákkal küzdő, csapatjátékosnak nem igazán mondható, de zseniális nyomozót is. Izgalmas, tartalmas, erős társadalombírálatot tartalmazó újgenerációs skandináv krimi.

Bihari Zoltán: Miénk ez a sör

Xante Librarium, 2022. 320.o.

Bihari Zoltán könyvében 65 sörfőzdébe kalauzol el bennünket, bemutatva a hazai sör és söröző helyzetet. A már jó ideje tartó magyarországi sörforradalomnak köszönhetően sorra nyíltak és nyílnak az újabb és újabb főzdék, ám a könyv nemcsak a legtrendibb craft világot járja körbe, hanem betekintést enged a régmúlt tradícióit felélesztő monostorokba és Magyarország legrégebben működő sörgyárába is, valamint a 90-es években alapított, mára sok esetben többgenerációssá vált üzemekbe egyaránt. A sokszínű és informatív kötetet Katona Csaba (sör)történész előszava nyitja meg. Sörkedvelőknek kötelező olvasmány!

Grecsó Krisztián: Jelmezbál

Magvető, 2016. 289.o.

Sokak szerint (köztük szerintem is) ez Grecsó Krisztián legjobb könyve. Egyszerre regény és novelláskötet. Szövevényes, izgalmas, megható történetek halmaza, amik megállják a helyüket önállóan és egymással összekapcsolódva, egy nagy egészként értelmezve is. A családregény mozaikjait puzzle-szerűen rakosgatjuk össze a fejünkben és a történet előrehaladtával egyre több ismerős alak tűnik fel. Az író a magabiztosan depresszív hangulatot időnként sajátságos „grecsói” derűvel ellensúlyozza, miközben könnyedén kalauzol el bennünket a súlyos titkokkal és múltbéli vétségekkel terhelt világban. A történeteket érdemes mindig újra elolvasni, nehogy elvesszünk az események és szereplők forgatagában.

Jü Hua: A hetedik nap

Helikon, 2019. 261.o.

A történet a főszereplő, Jang Fej túlvilági utazásáról szól. Az utazás alatt feltárul előttünk a múltja és megismerjük az életében fontos szerepet betöltő embereket is. Jü Hua sajátos módon értelmezi a halál utáni létet, miközben bemutatja azt, hogyan keresztezik egymást a különböző emberi sorsok. A túlvilág jelen esetben egy furcsa, groteszk, egyszerre naturalista és elvont, de összességében szép és kedves hely. Ez a fajta kettősség az író más műveiben is előkerül: a keserédes történetben jelen van a derű és a szomorúság, az öröm és a fájdalom, miközben hol ironikusan, hol megható szeretettel mesél elképesztő gyorsasággal változó hazájáról is. A műben a folyamatos útkeresés mellett az apa-fiú viszony áll a középpontban.

Szöllősi Mátyás: Simon Péter

Európa, 2018. 251.o.

Egy 33 éves fiatalember élete válságba kerül, mert súlyos bűn terheli a lelkét. De valójában bűn-e, amit elkövetett? Be kell-e vallania? Egyáltalán hogyan éljen így tovább?
Simon elindul, válaszokat keres és meg akarja ismerni önmagát. A főszereplő idegenként bolyong, az úton pedig hol reális, hol álomszerű találkozásokban van része, melyek újabb kérdéseket vetnek fel számára és az olvasónak is. A mű erőssége a hangulatteremtés: nemcsak olvassuk, hanem érezzük is a történéseket. Elgondolkodtató, érdekfeszítő és igen jó stílusú olvasmány.

Hornyák-Kövi Franciska

, , ,